UWV: STAP-budget opnieuw snel uitverkocht

Ook bij de tweede mogelijkheid een STAP-subsidie aan te vragen was de belangstelling groot. Na twee dagen was het budget van 32 miljoen al volledig uitgeput.

Maandagochtend 2 mei ging om 10.00 uur het STAP-loket weer open. Net als bij de eerste aanvraagperiode was de interesse direct enorm. Er stonden 43.000 mensen klaar om een aanvraag in te dienen. Op dinsdagavond 3 mei was het budget van ruim 30 miljoen euro op.

Stormloop

Ditmaal was UWV beter voorbereid om de stormloop aan aanvragen te verwerken. Door de piek ontstonden bij aanvang nog wel wachttijden. Net na het middaguur waren er geen wachttijden meer. In de eerste 12 uur werd al voor meer dan 90% van het beschikbare budget aangevraagd.

Praktisch geschoolden

Volgens Peter Smit, bij UWV verantwoordelijk voor STAP, blijkt uit de grote interesse dat de opleidingssubsidie in een behoefte voorziet. Hij is blij dat niet alleen hooggeschoolden gebruik maken van de subsidie: ‘De STAP-regeling past bij de preventierol die UWV heeft. Die rol gaat uit van het aan het werk helpen of houden van mensen, vooral die groepen die dit het hardst nodig hebben: praktisch geschoolden en ouderen.’

Scholingsregister

In deze tweede ronde was er keuze uit ruim 80.000 opleidingen bij meer dan 540 verschillende opleiders. Dat is ruim een verdubbeling van het aantal opleiders ten opzichte van de eerste aanvraagperiode. De opleidingen zijn allemaal opgenomen in een scholingsregister. Iedere Nederlander kan één keer per jaar STAP-budget krijgen tot maximaal 1.000 euro. Opleiders spelen slim in op de nieuwe scholingssubsidie. Zij bieden tal van cursussen aan, veelal met een prijs van rond de 1.000 euro (inclusief BTW). Wie achter het net gevist heeft, krijgt op 1 juli weer een nieuwe kans.

Lees ook: Brede groep maakt gebruik van eerste STAP-subsidies