Nomineren leerbedrijven en praktijkopleiders weer mogelijk

Tot 15 november kan iedereen werkgevers nomineren voor de titel ‘beste leerbedrijf van 2025’. Ook praktijkopleiders kunnen voorgedragen worden voor deze eretitel.

Ieder jaar organiseert SBB (de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider. Op die manier wil SBB aandacht vragen voor het belangrijke werk van leerbedrijven die mbo-studenten in staat stellen het vak in de praktijk te leren.

Sectorwinnaars

De verkiezing gaat in eerste instantie langs sectorale lijnen. Binnen SBB zijn namelijk negen sectorkamers actief. Er zijn bijvoorbeeld aparte sectoren voor, zorg, techniek en handel. Een sectorale jury gaat voor elk van de negen sectoren de tien beste leerbedrijven en praktijkopleiders kiezen. De sectorkamerleden bepalen vervolgens wie de titel in hun sector krijgen. Uit deze negen winnaars worden vervolgens het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider gekozen. Dat gebeurt op het jaarlijkse ambassadeursgala.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de titel beste leerbedrijf of praktijkopleider moeten de voorgedragen leerbedrijven en praktijkopleiders aan enkele logische voorwaarden voldoen. Zo moet het leerbedrijf formeel erkend zijn door SBB. Ook moet het leerbedrijf recent – de afgelopen twee jaar – nog stagiaires begeleid hebben. Ten slotte zijn de winnaars van het afgelopen jaar uitgesloten van deelname.

Het nomineren van kandidaten kan tot en met 15 november via: www.s-bb.nl/verkiezing

Lees ook: Praktijkopleiders blikken terug op een jaar in de schijnwerpers