Onderwijspremie voor innovatieve docententeams

Tot 5 november kunnen onderwijsteams zich weer inschrijven voor de Nederlandse Onderwijspremie. Voor het mbo is 2,5 miljoen euro aan prijzengeld beschikbaar.

De Nederlandse Onderwijspremie is bedoeld voor onderwijsteams die de afgelopen jaren (2018-2024) een vernieuwend onderwijsinitiatief hebben ontwikkeld. Het initiatief mag ook sector overstijgend  zijn, bijvoorbeeld een samenwerking tussen mbo en hbo.. De competitie wil docenten stimuleren tot onderwijsinnovatie en kennisdeling. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) organiseert de Nederlandse Onderwijspremie in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Waardering

Toekenning van de Nederlandse Onderwijspremie drukt niet alleen waardering uit voor wat de onderwijsteams reeds bereikt hebben maar geeft ook vertrouwen in de toekomst. De premie stelt onderwijsteams in staat om nieuwe projecten met betrekking tot vernieuwing van het onderwijs te financieren. Sinds 2022 is de Onderwijspremie, die al sinds 2020 bestaat voor het hoger onderwijs, ook beschikbaar voor het mbo. De afgelopen jaren wonnen ’Het Talent Atelier’ van het Koning Willem 1 College (2022) en de opleiding voor onderwijsassistent van het Alfa College (2023) de prijs.

Voordracht

Onderwijsteams kunnen zelf een voordracht indienen, op voorwaarde dat ze daarbij ondersteund worden door hun schoolbestuur of door het bestuur van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO). Een schoolbestuur mag maximaal één voordracht ondersteunen.

Budget

In totaal is er 7,5 miljoen euro voor De Nederlandse Onderwijspremie beschikbaar. De premie wordt verdeeld over drie onderwijsteams in het mbo, drie onderwijsteams in het hbo en drie op de universiteit. Het prijzengeld wordt als volgt verdeeld:

  • eerste prijs: 1,2 miljoen euro;
  • tweede prijs: 800 duizend euro;
  • derde prijs: 500 duizend euro.

Aanmelden

Er is een brochure met nadere uitleg over de spelregels. Aanmelden van een onderwijsteam kan via deze link. Voordragen is mogelijk tot 5 november 2023, 14.00 uur.

Lees ook: Onderwijspremie voor opleiding Alfa College