Twee mbo-scholen genomineerd voor de Pro-motor Award 2024

De Pro-motor Award is een jaarlijkse prijs voor innovatieve samenwerkingsprojecten tussen onderwijs en bedrijfsleven. Onder de zes genomineerden zijn dit jaar ook twee samenwerkingsverbanden van mbo-scholen.

Het thema van de Pro-motor Award 2024 is ‘Vakmanschap maakt de innovatie’. De jury is op zoek naar samenwerkingsverbanden tussen scholen en bedrijven die vernieuwing met vakmanschap combineren. Tot de genomineerde projecten behoort de samenwerking die Curio onder de titel ‘Stedelijke vergroening’ is aangegaan met zes Bredase bedrijven. Gezamenlijk ontwikkelden zij een nieuwe aanpak voor stedelijke vergroening. De studenten van Curio werkten daarbij in levensechte projecten direct samen met het bedrijfsleven. Dit heeft geresulteerd in de oplevering van tuinen en parken in Breda.

Erkenning

Docent Ardjan van Straaten is blij met de erkenning voor het project: ‘We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om dit alles van de grond te krijgen. Nu is het ingebed in ons onderwijs. Praktisch gezien zorgt dit voor een compleet andere manier van opleiden: projectgestuurd. Daarbij komt een grote mate van verantwoordelijkheid bij de student te liggen. En die pakken ze goed op. Uiteraard met de nodige begeleiding van docenten en bedrijfsleven. Dit zorgt voor een naadloze aansluiting op de arbeidsmarkt. En daar is de vraag naar medewerkers met deze skills groot. Dan is zo’n nominatie een mooie erkenning, daar ben ik met mijn team en partners enorm blij mee.’

Energietransitie

De tweede genomineerde mbo-school is het ROC van Amsterdam. Deze school ontwikkelde een project voor zij-instromers die actief willen worden in de energietransitie. Zoals bekend is er in heel Nederland grote behoefte aan technici die kunnen helpen de energietransitie te realiseren. In het ‘fast-track traject’ kunnen zij-instromers versneld worden opgeleid. Bijna alle deelnemers ontvangen een mbo-certificaat en stromen door naar een bbl-traject. De ontwikkelaars van het project willen het project graag opschalen, zodat heel Nederland kan profiteren van deze werkwijze.

Uitreiking

De Pro-motor Award wordt op dinsdag 15 oktober, tijdens de Katapultdag, uitgereikt. De jury kiest dan uit zes genomineerden de winnaar van het jaar 2024. De Pro-motor Award is een initiatief van Katapult, een netwerk van samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Kijk hier voor meer informatie

Lees ook: Pro-motor Award stimuleert publiek-private samenwerking