Aan de slag!

COLUMN | De eerste periode van het nieuwe schooljaar zit er alweer op. Wat is het weer snel gegaan! De nieuwe studenten en collega’s hebben vrijwel allemaal hun draai gevonden en met de bestaande groepen gaan we verder met waar we zijn gebleven. In mijn geval, het zal je niet verbazen, is dat voornamelijk: het verbeteren van de rekenvaardigheid van studenten.

Het vak Rekenen is voor alle studenten die per 1 augustus 2022 zijn gestart met hun mbo-opleiding opgenomen in de slaag/zak-regeling. Hierdoor is de aandacht voor het vak vele malen vermenigvuldigd. Zo ontstaan nieuwe vormen van informatie-uitwisseling binnen verschillende (onderwijs)teams en is rekenen − soms in combinatie met de basisvaardigheden − weer een vast onderdeel van menig studiedag geworden.

De afgelopen periode ben ik op verschillende plekken in het land geweest om te mogen vertellen over de nieuwe rekeneisen. Maar ik vertelde vooral over de manier waarop we studenten kunnen activeren om met rekenen aan de slag te gaan. Ik merk dat veel rekencollega’s de smaak te pakken hebben en hun enthousiasme en bevlogenheid willen overdragen op hun studenten. Wat ik veel hoor, is dat studenten en docenten de behoefte hebben om te oefenen met voorbeeldopgaven. Voorheen was daar de ideale omgeving van FACET voor beschikbaar. De opgaven op de inmiddels verplaatste website komen echter niet meer overeen met de eisen uit het rekenexamen.

Daarom heb ik namens de Coöperatie Examens MBO verschillende voorbeeldvragen van het eindexamen mogen behandelen in handige video’s. Per niveau zijn er minimaal drie video’s te bekijken waarin ik een mogelijke oplossingsstrategie behandel. Gezien de reacties op sommige video’s is niet elke collega het eens met mijn strategie, maar dat is nou het mooie van dit examen. Er is geen ‘verplichte’ manier om een som op te lossen, het gaat erom dat we onze studenten rekenzelfvertrouwen geven om op zijn of haar manier tot het goede antwoord te komen, inclusief een toelichting op hun denkstappen/berekening.

Als we allemaal onze studenten positief blijven coachen, succeservaringen laten opdoen, maatwerk bieden en voldoende laten oefenen weet ik zeker dat de resultaten omhoog zullen schieten! Succes met al het rekenwerk!

Dirk Megens – Meneer Megens