Arbeidsmarkt zoekt vooral mbo’ers

In het tweede kwartaal van 2018 werd een recordaantal van ruim vier miljoen vacature-advertenties online geplaatst, zo blijkt uit onderzoek van Jobfeed, de bigdatatool van Textkernel. Daarvan is 62,8 procent – ruim twee en een half miljoen – bestemd voor functies op mbo-niveau (of lager).

Ruim vier miljoen vacature-advertenties (om precies te zijn: 4.061.126) in het tweede kwartaal is een nieuw gemeten kwartaalrecord voor Jobfeed. Het is nog onduidelijk hoe 2018 zich op jaarbasis precies gaat verhouden tot 2017 – het tweede kwartaal is traditioneel een periode met extra veel vacatures – maar het lijkt erop dat de 10.652.606 vacature-advertenties van afgelopen jaar ruim worden overtroffen. De vraag naar werknemers op mbo-niveau neemt daarbij verhoudingsgewijs nog sneller toe.

Aantrekkende economie
In cijfers vanaf 2012 is te zien dat het aandeel vacatures voor functies op mbo-niveau (of lager) langzaam zakt van ongeveer 55 procent in het eerste kwartaal van 2012 naar 48 procent in het laatste kwartaal van 2014. Daarna werd de economische neergang in Nederland een halt toegeroepen en zet een voorzichtig optimisme in. Dat is ook te zien in de cijfers voor mbo-functies: het aandeel stijgt eerst naar 53,6 procent in 2016 en vervolgens naar 56,8 procent in 2017. De al genoemde 62,8 procent van het tweede kwartaal van 2018 is dus nog aanmerkelijk hoger. Jobfeed trekt uit deze cijfers de conclusie dat functies voor mbo of lager conjunctuurgevoeliger zijn. De klappen tijdens een economische crisis zijn harder, maar als er sprake is van een aantrekkende economie lukt het om daar extra van te profiteren.

Meest gevraagde beroepen
Enkele andere opvallende cijfers uit het rapport:
– Meer dan de helft van het aantal vacatures (55,5 procent) komt uit de drie provincies Zuid-Holland (20,6 procent), Noord-Holland (18,2 procent) en Noord-Brabant (16,7 procent);
– Met elk 1,9 procent zijn Drenthe, Flevoland en Zeeland de drie provincies met de minste vacatures;
– Het marktaandeel voor fulltime functies daalt licht ten faveure van parttime (minder dan 32 uur) banen, maar is met 65,9 procent nog steeds leidend;
– De vijf meest gevraagde beroepen zijn achtereenvolgens medewerker klantenservice, productiemedewerker, servicemonteur, chauffeur vrachtwagen en magazijnmedewerker.

Vacatures voor stages, bijbanen, freelance en vrijwilligerswerk en franchises zijn niet in de cijfers van Jobfeed opgenomen.

Het originele persbericht van Jobfeed is hier te vinden

Het gehele rapport is hier via e-mail aan te vragen.