Baangarantie moet Rotterdamse jongeren verleiden

Jongeren uit Rotterdam-Zuid krijgen een baangarantie als ze bepaalde mbo-opleidingen kiezen. Hiermee worden jongeren verleid de juiste studiekeuze te maken, terwijl bedrijven hopen de arbeidskrachten te krijgen die ze nodig hebben.

De carrièreperspectieven in de wijk Rotterdam-Zuid zijn over het algemeen niet bijzonder groot. De wijk kent een hoge werkloosheid, veel verschillende nationaliteiten en relatief veel armoede. Jongeren kiezen vaak een opleiding met weinig baanperspectief en een deel van de jongeren maakt de opleiding niet eens af. Een ‘baan’ in de criminaliteit is een permanente verleiding. Zo werd in september bekend dat een drugsbende minderjarige jongens uit Rotterdam-Zuid als drugskoerier inzet naar België. De bende ronselde de jongeren onder andere op scholen.

Nationaal Programma

Met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid probeert de gemeente al enkele jaren om de achterstanden in Rotterdam-Zuid aan te pakken. Zo wordt er nu gewerkt met de carrière-startgarantie, die leerlingen op het vmbo moet verleiden door te stromen naar kansrijke opleidingen in het mbo. Bedrijven hebben inmiddels 500 baangaranties afgegeven en er wordt toegewerkt naar 600 baangaranties in 2019. Dat is de helft van de leerlingen die van het vmbo doorstromen naar het mbo.

Gaan voor een Baan!

Technische opleidingen worden populairder en voorlichtingsbijeenkomsten worden steeds drukker bezocht. Ondanks het succes is het hard werken voor de initiatiefnemers om jongeren zo ver te krijgen dat ze een goede opleiding afronden. Voorlichting is daarbij het sleutelwoord. Zo organiseert het NPRZ evenementen als Gaan voor een Baan!, waarbij leerlingen samen met hun ouders kunnen ontdekken welke mbo-opleidingen zekerheid bieden op werk na het behalen van het diploma. Binnenkort start een nieuwe campagne via Instagram en Snapchat. Werkgevers zijn vooral op zoek naar jongeren op mbo niveau 3 en 4 met een technische-, haven- of zorgopleiding. Om de keuze voor deze sectoren te stimuleren, garanderen ze werk na afronding van de opleiding.