Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2018

Tot en met 30 april 2018 is het mogelijk leerbedrijven en praktijkopleiders voor te dragen als Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider. Wie gaan de stokjes van Joany Rigters en het Almeerse bedrijf Alfen BV overnemen?

Met stageplekken en leerbanen nemen leerbedrijven gemiddeld de helft van de opleidingstijd voor hun rekening van bijna 500.000 mbo-studenten. Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vragen het ministerie van onderwijs en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) aandacht voor de 230.000 erkende leerbedrijven en 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten. De verkiezing stimuleert leerbedrijven om een visie op opleidingsbeleid uit te dragen. Mede daardoor blijft het vakmanschap voor de toekomst behouden.

Inspirerend voorbeeld
Het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider staan een jaar lang in de schijnwerpers. Namens SBB vertegenwoordigen zij alle leerbedrijven en praktijkopleiders van Nederland. De winnaars wordt regelmatig gevraagd om hun visie op het opleiden in de beroepspraktijk te geven. In 2017 was Alfen BV uit Almere het beste leerbedrijf van Nederland. Joany Rigters van gemeente Amsterdam was de beste praktijkopleider. In een interview (te vinden in de special die MBO-today maakte over de Dag van het mbo, waarvan deze verkiezingen onderdeel zijn) vertelt zij over haar werk bij het Jong Talententeam van de afdeling Inkomensvoorziening en de titel die echt als een verrassing kwam. ‘Ik doe het zoals ik het doe. En dat wordt blijkbaar op prijs gesteld’, aldus Rigters. Om vervolgens kort uit te leggen hoe haar werkwijze is: ‘Ik ben allereerst heel duidelijk, direct en eerlijk. Ik ga dingen niet mooier maken dan dat ze zijn. Verder ben ik erg betrokken bij mijn stagiaires. Ik vind het menselijke aspect zeer belangrijk. Als deze jongeren met een privékwestie zitten, dan hou ik daar rekening mee en probeer hen daarin ook te ondersteunen. Ze weten dat ze ook wat dat betreft op me terug kunnen vallen, zelfs buiten werktijden.’

Van voordracht naar nominatie
Ken je ook een praktijkopleider die (of een leerbedrijf dat) alles in het werk stelt om studenten het beste uit zichzelf te laten halen? Draag deze dan voor. Dat kan tot en met 30 april. Meer over de criteria en de procedure lees je hier. Het voordragen zelf kan via deze link. Uit de voorgedragen kandidaten nomineert een groep van vertegenwoordigers uit onderwijs en bedrijfsleven per sector een leerbedrijf en een praktijkopleider nomineren. De jury van SBB zal hieruit uiteindelijk de winnaars kiezen. De feestelijke bekendmaking is, traditiegetrouw, op de Dag van het mbo (19 november 2018).