Beter leren rekenen met spel ‘Cijferstorm’

Twee rekendocenten van ROC Kop van Noord-Holland hebben een online spel ontwikkeld waarmee studenten op een leuke manier hun rekenniveau kunnen verbeteren. Ook nuttig voor volwassenen!

De rekendocenten Hans de Zeeuw en Mark Oppelaar van het ROC Kop van Noord-Holland (Den Helder) zijn al langere tijd op zoek naar goede manieren om jongeren rekenen te leren. Uiteraard kan dat op de traditionele manier, met bijles en veel oefenen. Maar voor sommige jongeren is een speelse manier extra aantrekkelijk. Op basis van het al langer bestaande kaartspel ‘Cijferstorm’ hebben de beide rekendocenten nu een online rekenspel gemaakt.

Top 100
Doel van het spel is om behulp van gegeven cijfers een bepaalde rekensom kloppend te maken. De speler moet hierbij 2, 3 of 4 kaarten in één rekenbewerking om tot een uitkomst te komen. Ook het gebruik van ‘haakjes’ is hierbij toegestaan. Na elke rekenbewerking krijgt de speler een nieuw getal aangeboden. Het spel kan op diverse niveaus gespeeld worden, waardoor spelers vanzelf hun voortgang kunnen volgen. Spelers doen het spel individueel, maar kunnen scores tegen elkaar afzetten. Ook is het mogelijk om jezelf in de top-100 te spelen. Binnenkort wil men ook een multiplayer lanceren, waardoor spelers tegen elkaar kunnen spelen. Docenten kunnen dan met hun een eigen groep aanmaken en deze volgen.

Grote stappen
Volgens de rekendocenten helpt het spel leerlingen het rekenniveau te verbeteren. ‘Leerlingen die het spel twee maal per week spelen, maken grote stappen’, zegt Hans de Zeeuw. Iedereen kan het spel spelen door een account aan te maken op www.cijferstormspelen.nl.