CBS snapt weinig van het mbo

‘Een mbo-diploma is net zo duur als een universitaire master’, zo concludeert het CBS. De cijferaars van de overheid vergeten daarbij echter dat een bbl-leerling een werknemer met een arbeidsovereenkomst is.

Het CBS heeft op een rij gezet wat de totale kosten van schooldiploma’s zijn. Het is een overzichtelijk staatje. De kosten van een vmbo-diploma bedragen (inclusief het basisonderwijs) zo’n 85.000 euro, een havo-diploma kost ongeveer 95.000 euro en een vwo-diploma 100.000 euro. Niet zo vreemd als je bedenkt dat een vwo-leerling zes jaar naar school gaat, een havo-leerling vijf jaar en een vmbo-leerling vier jaar.

Vervolgopleiding
Het CBS berekent ook de kosten van een vervolgopleiding op mbo, hbo of universitair niveau. Ook hier zijn de resultaten niet spectaculair. De (meer)kosten van een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4, na een vmbo-opleiding, zijn zo’n € 48.000 euro. Evenveel als de meerkosten van een hbo-opleiding na een havo-opleiding. De meerkosten van een universitair diploma liggen iets hoger, ongeveer € 56.000.

Totale kosten
Als je vervolgens naar de totale kosten van een diploma kijkt verbaast het niet dat een diploma op mbo-niveau 4 (dus inclusief het genoten basisonderwijs en de vmbo-opleiding) goedkoper is dan een universitair diploma: een mbo-diploma kost zo’n € 134.000 en een universitair diploma zo’n € 157.000.

Werknemers
Hoe komt het CBS dan bij de conclusie dat een mbo-diploma evenveel kost als een universitaire bul? Omdat het CBS het niet heeft over het ‘normale’ mbo-diploma, maar over een bbl-diploma. Dit is een diploma voor werknemers die vier dagen werken en één dag in de week naar school gaan. Het is niet zo vreemd dat de kosten van zo’n diploma hoger zijn. Het gaat hierbij echter om kosten die de werkgever maakt, niet de overheid. Dan lijkt opeens een mbo-diploma evenveel te kosten als een universitair diploma. Maar dat klopt dus helemaal niet: een mbo-diploma kost € 134.000 en een universitair diploma € 157.000. Kenmerkend voor een bbl-diploma is dat de ‘leerling’ ook werknemer is. Dat is kennelijk iets te verwarrend voor het CBS.

Bekijk hier het CBS-filmpje over de kosten van een mbo-diploma

Lees ook: SER wil een einde aan daling leerbanen