De mbo-docent in de verkiezings-debatten

Van deze site hoeft u geen stemadvies te verwachten. U allen bent oud en wijs genoeg om een verantwoorde keuze te maken in overeenstemming met uw idealen inzake onderwijs in het bijzonder en de toekomst van ons land in het algemeen.

Wat de ‘partijvoornemens onderwijs’ betreft is het trouwens een wel zeer zwaar traject naar de stembus geweest. In de verkiezingen heeft Onderwijs niet of nauwelijks een rol gespeeld. In de televisiedebatten sowieso niet. Er was geen debat waarin onderwijs een item op zich was. Ook in de verkiezingsprogramma’s was het vaak zoeken en zelfs de meest onderwijsvriendelijke partij liet nu werk, inkomen en zorg voorgaan.

Debat
Maar gisteravond in het slotdebat leek alles ten goede te keren. De mbo-docent (en nog wel die met een niet-Nederlandse achtergrond) werd nadrukkelijk door Lodewijk Asscher ten tonele gevoerd. In het heftige debat met Geert Wilders was hij (of zij) het voorbeeld van geslaagde integratie, net zo als de verpleegster met hoofddoekje of de agent bij de rellen in Rotterdam. Ik geef toe, daarmee is niet het hele onderwijsbeleid duidelijk gemaakt maar het toonde in ieder geval aandacht en waardering. Het werpt wel de vraag op of ook niet naar soortgelijke docenten verwezen moet worden in de bovenbouw VWO of het zelfstandig Gymnasium. Nou ja, dat is misschien een beetje zeikerig. In acht minuten debat kun je nu eenmaal niet alles behandelen!
Later in het debat hadden Klaver en Buma het nog even over het leenstelsel maar daarmee hadden we het onderwijs wel weer gehad.

Enige remedie
Onlangs publiceerde The Guardian een interessant artikel over ‘Education’ als enige remedie tegen xenofobie, rassenhaat en discriminatie. Even heb ik de hoop gehad dat zo’n artikel een belangrijke rol zou spelen in de debatten. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. De actualiteit, de korte termijnoplossingen en de geloofwaardigheid van aspirant-premiers bleek belangrijker.

Formatie
Donderdag beginnen de formatie en de onderhandelingen over het regeerakkoord. Nu maar duimen dat daar deze gedachte weer een prominente rol krijgt en onderwijs mee panacee wordt voor de problemen die in dit land spelen.

Haye van der Werf