De tien beste podcastseries over het mbo

Met twee weken vakantie voor de boeg, ligt verveling op de loer. Geen nood: MBO-today verzamelde tien interessante podcastseries over het mbo. Lekker luisteren onder de kerstboom.

De populariteit van het fenomeen podcast kent geen grenzen. Iedere zichzelf respecterende organisatie heeft inmiddels een eigen podcastserie. Uiteraard kan het mbo niet achterblijven. MBO-today verzamelde tien interessante podcasts die aandacht besteden aan het mbo. Een prima manier om de vakantie door te komen. Daar gaan we.

  1. De kracht van onderwijs

In deze podcastserie van Curio (het voormalige ROC West-Brabant) interviewt bestuursvoorzitter Rob Neutelings wisselende gasten uit de wereld van het onderwijs. De serie begon in najaar 2022 en bestaat inmiddels uit tien afleveringen. Tot de geïnterviewden behoren onder anderen Alida Oppers (Onderwijsinspectie), Kirsten Cuppen (mbo-docent en columnist van MBO-today) en Esmah Lahlah (voormalig wethouder van Tilburg, sinds kort Tweede-Kamerlid voor Verenigd Links).

  1. Tjipcast

Een wekelijkse podcast over onderwijs en gelijke kansen voor iedereen. Onderzoeker en adviseur Tjip de Jong interviewt docenten, deskundigen en bestuurders uit de onderwijswereld. Ook het mbo komt regelmatig aan de orde, zoals in de uitzending van 20 december jongstleden, waarin Adnan Tekin te gast is. En op 12 november sprak Elianne Ottevanger, docent bij Albeda, over het onderwerp ‘Hoe maak je als docent in het mbo het verschil’? Het is even zoeken, maar er is voldoende over het mbo te vinden in de Tjipcast.

  1. MBO Outside

Ook de MBO Raad heeft inmiddels een eigen podcast. In ‘MBO Outside’ spreekt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, met gasten uit de mbo-wereld. De podcast wil naar eigen zeggen ‘het mbo laten schitteren’. Sinds de zomer van 2023 zijn drie afleveringen verschenen. Eerder verschenen ook drie afleveringen waarin MBO-today redacteur Pieter van Megen Adnan Tekin interviewde (Adnans MBO).

  1. Zin in lesgeven

Een podcast die zich richt op zij-instromers die zin hebben in een overstap naar het leraarschap. De ervaringsverhalen zijn interessant en uiteraard komt ook de overstap naar het mbo aan de orde. De podcast wordt onder andere gemaakt door een docent aan de lerarenopleiding van Windesheim. Inmiddels is het derde seizoen volop bezig. Beluister hier de podcast.

  1. Uit liefde voor het vak

Uitgeverij Thieme Meulenhof maakt de podcastserie Uit liefde voor het vak. Gespreksleider Sander Denneman gaat met gasten uit het beroepsonderwijs in gesprek over didactiek, trends, voorbeelden en het heden en verleden van het beroepsonderwijs. De serie is in 2023 gestart en kunt inmiddels drie afleveringen.

  1. MBO Docentenkamer

In deze podcast spreekt Marcel Ursem, ICT-coördinator bij Horizon College (Talland), met mbo-docenten over het uitvoeren van onderwijs met ICT-hulpmiddelen. De serie kent 5 afleveringen, en lijkt helaas te zijn gestopt.

  1. De MBO Cast

Studenten van het ROC van Amsterdam maken deze podcast onder begeleiding van docenten Lieke Koningen en Kelly Krijnzen. Tussen 2020 en 2022 verschenen veertien afleveringen. Naar verluidt is een nieuwe aflevering in de maak.

  1. De staat van het LLO in het mbo

Serie van het Kennispunt Leven Lang Ontwikkelen van de MBO Raad. Een serie van tien delen over de regionale aanpak van leven lang ontwikkelen en het mbo. De serie is interessant, maar helaas gestopt.

  1. Hoezo Burgerschap?

Een serie van vier afleveringen over burgerschap op het mbo. Centraal staan de vijf afspraken die de MBO Raad heeft gemaakt over burgerschap. De serie is hier te beluisteren.

  1. Praktijk ontmoet onderzoek

Podcastserie van het Expertisecentrum beroepsonderwijs (Ecbo) over onderwijs en onderzoek in net mbo. De serie kent vijf afleveringen. Aan de orde komen thema’s als ontwikkelingsgericht begeleiden, digitaal onderwijs en hybride leeromgevingen.