De uitslag is (bijna) bekend: hoe nu verder??

De definitieve uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend maar het beeld is wel duidelijk: VVD de grote winnaar (33 zetels), PVV nummer twee met een winst van 5 en daarna een eerste peloton van CDA en D66 met ieder 19 zetels en in de vergeefse achtervolging Groen Links en SP met ieder 14 zetels.

Daarachter zwalken de PvdA (rijp voor de bezemwagen) en wat minder bedeelde senioren als de Christen Unie (5 of 6), PvdD (5), 50+ (4) en SGP (3). Tenslotte de nieuwelingen Denk (3) en Forum voor Democratie (2). Dus niks geen fotofinish. Mee door de Turkse kwestie een ontsnapping in de laatste kilometers en een uitslag die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

En nu?
Maar hoe nu verder. Op www.nu.nl is een aardige app verschenen waarbij eenieder zijn eigen kabinet kan samenstellen. Klik de beoogde combinatie aan en direct is duidelijk of het resultaat leidt tot een meerderheid in de Tweede Kamer. Het ‘motorblok’ (snelst groeiende nieuwe term) zal voor velen ongetwijfeld bestaan uit de VVD, CDA en D66. Maar daarna begint het gepuzzel. Hoe te komen tot een meerderheid en tot welke beleidsprioriteiten zal dat leiden?

GroenLinks
Groen Links levert in ieder geval de grootste meerderheid maar dan zal Rutte heel wat biologisch bronwater in de wijn moeten doen om de benadrukte optie “Groen” van Groen Links recht te doen.
Het Leenstelsel blijft dan waarschijnlijk wel overeind maar ook ten aanzien van inkomensherverdeling en gelijke kansen is dan een verschuiving naar links noodzakelijk.

Partij van de Arbeid
Als de PvdA al zou willen (wellicht liever eerder ‘herbronnen’ in de oppositie?) heeft dat ook een prijs. Immers verloren kiezers terughalen vraagt nog al wat als het gaat om de inkomensverdeling, de hoogte en inhoud (vakantie-uitkering) van de bijstand en de strijd van Asscher voor de vaste banen. Maar de heren kennen elkaar en zo kan Dijsselbloem minister van Financiën blijven. Pechtold heeft dat al geopperd!

ChristenUnie
Christen Unie: De ChristenUnie wil niet gelijk met de VVD overleggen over kabinetsdeelname. De partij vindt dat eerst met GroenLinks moet worden gesproken. “Wij zijn voorlopig niet aan zet”, zegt partijleider Gert-Jan Segers. Mocht Rutte alsnog bij de CU uitkomen dan valt er niettemin heel wat te bespreken en dat met de kritische blik van D66 over de schouder. Immers de moraal-ethische standpunten van D66 aangaande levenseinde maar ook de wietlegalisatie zijn daar de nieuwe ‘kroonjuwelen’.

En het mbo?
Donderdagmiddag komen de fracties weer bijeen. De benoeming van een “Verkenner” uit de VVD-kring ligt dan voor de hand. Ik zet mijn kaarten op Annemarie Jorritsma. Maar we zullen zien. Ga me nu buigen over de consequenties van deze uitslag voor het mbo. Wordt vervolgd!

Haye van der Werf

NB: Zoals eerder al ergens vermeld is Jan Roos één van mijn dorpsgenoten. Nog erger: tot voor kort woonde hij pal tegenover het gezin van onze dochter. De bevriende kinderen liepen in en uit. Aan beide zijden van de straat stond zo’n groen waarschuwingsmannetje ‘Spelende kinderen’. Daardoor en omdat ons dorp een rijk uitgaansleven kent kwam en kom ik Jan nogal eens tegen. U mag best weten: tegen de eerstkomende ontmoeting zie ik een beetje op want wat zeg je tegen iemand die roemloos ten onder is gegaan en nu niet alleen zijn aanzien maar ook zijn baan kwijt is. Thuis maar een paar keer oefenen!