De ‘Versnellerfiets’: derailleur voor mbo-ideeën

Vorige week dinsdag werd op het Future of Mbo-congres de ‘Versnellerfiets’ gelanceerd: een ‘bakfiets’ die next-economy ideeën in het mbo-onderwijs ophaalt en vervolgens met die ideeën op de pedalen trapt. Oftewel: in een hogere versnelling van idee naar doeltreffendheid.

De maatschappij en de arbeidsmarkt veranderen. Het beroepsonderwijs kan niet anders dan mee veranderen: hier worden immers de burgers en werknemers van de toekomst opgeleid. Het is dan ook niet een kwestie van ‘Gaan we vernieuwen?’, maar ‘Hoe gaan we vernieuwen?’. Een groot deel van die vernieuwing zal uiteindelijk afkomstig zijn van ‘dwarsdenkende, radicale, gekke ideeën’, stellen de initiatiefnemers van de Versnellerfiets (het Platform Bèta Techniek en Het Groene Brein Roots). Dat zijn immers de ideeën die echte innovatie en vernieuwing brengen.

Ideeën verder helpen
Dergelijke ideeën zijn er vaak in overvloed, zowel bij docenten, als bij studenten. Maar in veel gevallen is er niet altijd tijd, ruimte of aandacht om de ideeën verder te ontwikkelen en ermee te gaan experimenteren. De Versnellerfiets wil daar verandering in brengen. Met name als het gaat om ideeën die een bijdrage leveren aan de next-economy. ‘Immers, versnelling is in de huidige maatschappij alleen gewenst in de juiste, duurzame richting. Anders versnellen we de verkeerde kant op’, aldus de initiatiefnemers. Zij roepen iedereen die werkt of leert in het mbo en een idee heeft voor de wereld van morgen, op om dit idee te melden. Naast de voorwaarde dat het idee gaat over de next-economy, dient er bij het idee sprake te zijn van een samenwerking tussen een mbo-instelling en een bedrijf.

Idee + kennis + netwerk = doeltreffend
De Versnellerfiets helpt ideeën op twee wijzen vooruit: allereerst door zichtbaarheid aan het idee te geven via videopitches en daarna door die pitches te koppelen aan de kennis en netwerk van experts, ambassadeurs en andere betrokkenen. Zo wordt het idee en concept geconcretiseerd. Kortom: idee + kennis + netwerk = doeltreffend.

Campagne en Meet-ups
Tot aan de zomervakantie loopt een campagne om de Versnellerfiets te promoten. Na de vakantie gaat de Versnellerfiets ‘on tour’ om alle ideeën op te halen en er korte filmpjes van te maken. In oktober zijn er, verspreid over het land, drie Versnellerfiets Meet-ups . Daar worden alle ideeën uit de regio bij elkaar gebracht en kunnen de bedenkers met ondernemers, wetenschappers, experts en andere betrokkenen aan de slag om de realisatie van het idee een stap dichterbij te brengen.

Meer over de Versnellerfiets lees je op www.versnellerfiets.nl en in deze flyer. Op de website verschijnen t.z.t. de data van de meet-ups en filmpjes van de aangedragen ideeën.