De winnaar: Marloes van der Meer

Marloes van der Meer van het ROC Midden Nederland is Leraar van het Jaar geworden. Staatssecretaris Sander Dekker maakte haar naam bekend tijdens een feestelijk evenement in De Fabrique in Utrecht.

De Leraren van het Jaar zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland. Leerlingen en ouders nomineerden honderden leraren voor deze titel. Na de eerste juryronde bleven er 37 genomineerden over: tien voor het basisonderwijs, tien voor het voortgezet onderwijs, acht voor het middelbaar beroepsonderwijs en negen voor het speciaal onderwijs.

Boost
Volgens staatssecretaris Sander Dekker is de verkiezing belangrijk: “Leraren in Nederland leveren elke dag een topprestatie. Hier staan vier kanjers die volgens de jury iets extra’s brengen in hun klaslokaal, een boost weten te geven aan het onderwijs. Daarmee vormen zij een inspiratiebron voor veel anderen. Ik hoop nog veel van hen te horen komend jaar”.

Ambassadeurs
De Leraren van het Jaar 2014 zijn een jaar lang ambassadeur van hun beroepsgroep. Ze treden op in de media, ze houden presentaties op scholen en ze vertegenwoordigen leraren. Die rol als vertegenwoordiger van het leraarschap blijft ook na het jaar van verkiezing bestaan, doordat ze lid worden van de Lerarenkamer. Regelmatig krijgt de Lerarenkamer een adviesvraag voorgelegd, door het ministerie van OCW, de Onderwijsraad of de onderwijsinspectie. Hun voorgangers spraken zich uit in het maatschappelijk debat en schreven opiniestukken, artikelen en boeken.

De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, dat jaarlijks leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren oproept hun favoriete leraar op te geven. De verkiezing draagt bij aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in de beroepsgroep en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Dag van de Leraar.