Minister Dijkgraaf onder de indruk van denkers en doeners

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, bracht een werkbezoek aan Groningse mbo-scholen. Hij zag hoe Noorderpoort, Alfa-college en Terra op het gebied van duurzaamheid en energietransitie samenwerken met hogeschool en universiteit.

Het werkbezoek begon op het terrein van de voormalige Suikerfabriek in Groningen. Hier werken de Groningse scholen, van mbo tot universiteit, samen aan innovatieve onderwijsprojecten. Minister Dijkgraaf en zijn collega Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, werden verwelkomd met een spetterende performance van Noorderpoort-studenten. Het geheel stond onder leiding van docente Colien Langerwerf, die in 2021 werd verkozen tot meest duurzame mbo-docent van Nederland.

Waterstof

Vervolgens kon minister Dijkgraaf kennismaken met diverse onderwijsprojecten op het gebied van duurzaamheid. Zo kreeg hij van studenten uitleg over de waterstofboot en de waterstoffiets. Ook was er aandacht voor het Hereford koeienras. Bijzonder aan deze koeien is dat zij probleemloos zomer en winter buiten kunnen verblijven.

Solarauto

Later op de dag kreeg minister Dijkgraaf uitleg over ZAP 2: een proeftuin voor groene chemie, waar mbo, hbo en universiteit samenwerken. Bij de Rijksuniversiteit Groningen volgde nog een uitleg over de solarauto. Tenslotte sprak hij met Groningse studenten over alles wat hen bezig houdt, in een ‘Spreek je uit!’-sessie, waar ook Noorderpoort-studenten bij waren.

Diner

Het werkbezoek eindigde bij Noorderpoort in de Euroborg. Tijdens het diner, bereid door mbo-studenten, verklaarde de minister onder de indruk te zijn van de intensieve samenwerking in Groningen tussen onderwijsinstellingen: ‘Mooi om te zien dat duurzaamheid zo’n centrale plek heeft in het onderwijsprogramma. Hier worden de denkers en doeners opgeleid die we nodig hebben voor de energietransitie.’

Foto: Niels Knelis Meijer/Noorderpoort