Docenten en leermeesters leren van elkaar

Docenten en leermeesters uit de beroepspraktijk kunnen veel van elkaar leren. Dat concluderen ROC Friese Poort, Friso Bouwgroep en Bouwen aan de Bouw. Daarom starten zij met een professionaliseringsprogramma voor bouwdocenten en leermeesters.

Tijdens de allereerste bijeenkomst in Sneek lichtten de scholen het programma verder toe. De scholen koppelen docenten en leermeesters één-op-één aan elkaar, waarna ze twee dagen met elkaar mee lopen in de praktijk. Dit moet zorgen voor nieuwe inzichten, zegt Herman Eldering van Bouwen aan de Bouw. ‘Alle bouwdocenten van onder andere MBO Bouw gaan in totaal twee dagen meelopen op interessante, innovatieve en leerzame bouwprojecten bij Friso Bouwgroep. Hier krijgen ze inzicht in de nieuwste bouwtechnieken met als doel: nieuwe kennis opdoen. Zodat ze als vakdocent weer bijgeschoold zijn en deze nieuwe vakkennis kunnen overdragen aan de student.’

Optimale begeleiding
Andersom zullen de leermeesters leren van de docenten: ‘Docenten gaan met hen pedagogisch didactische methodieken doornemen, die de leermeesters vervolgens kunnen helpen om de studenten op de werkplek optimaal te begeleiden’, zegt Johan Keuning van Friso Bouwgroep. Na de meeloopdagen krijgen de docenten een certificaat voor bijscholing, en de professionaliseringsdagen worden bijgetekend in het lerarenregister.

Imagoverbetering
Bouwen aan de Bouw is al langer bezig met het versterken van het imago van de bouw. Het is een project van verschillende werkgevers. Gezamenlijk organiseren zij allerlei activiteiten om jongeren én hun ouders kennis te laten maken met de wereld van de bouw. Op die manier willen ze jongeren, op alle niveaus, stimuleren voor een bouwkundige opleiding te kiezen.