Eerste lichting ‘shoe developers’ presenteert eindcollecties

De eerste lichting studenten van de Dutch Shoe Academy in Utrecht – onderdeel van MBO Amersfoort – is afgestudeerd. Op donderdag 23 juni hebben zij hun eindcollecties gepresenteerd tijdens een spectaculaire catwalk.

Elf studenten presenteerden hun eindcollecties in de diverse categorieën. De choreograaf van de catwalk was Marc Forno, bekend van televisieprogramma’s als So you wanne be a popstar. De ruim driehonderd toeschouwers kregen een glimp van de toekomst van de schoenindustrie te zien.

Diamanten

Tijdens de catwalk kwamen alle mogelijke modellen aan bod. Zoals een speciale schoen voor een bruiloft. Benyamin Apoo: ‘Ik ben zes jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Voor mijn eindcollectie heb ik schoenen voor mijn bruid gemaakt. In onze cultuur horen daar ook diamanten bij. Het satijn van de schoenen staat symbool voor een mooi en gelukkig leven samen. Mijn droom is mijn eigen label met exclusieve damesschoenen.’

Schoenindustrie

De opleiding ‘Shoe Developer’ bereidt studenten voor op een toekomst in de schoenindustrie. Alles draait om het ontwerpen en maken van schoenen. Vakdocent Liesel Swart: ‘Schoenen ontwerpen en maken leer je door te doen. De school ademt praktijk. Overal vind je schetsen, verf, lijm, materialen en gereedschappen. Elk jaar moeten studenten vier modellen schoenen ontwerpen en maken, waarbij de lat steeds hoger ligt.’ De school werkt nauw samen met het bedrijfsleven. ‘Met echte opdrachten, bijvoorbeeld van FILA en de Bijenkorf, doen studenten unieke ervaringen en contacten op.’

Grote vraag

MBO Amersfoort is in 2018 met de opleiding schoentechniek gestart vanwege de grote vraag op de arbeidsmarkt. ‘Met een diploma kun je alle kanten op. Als shoe developer maak je samples of complete schoenen voor de schoenindustrie. Je doet de research & development voor een schoenmerk of producent. Of je start een eigen schoenenlijn. Ook de orthopedische schoentechniek behoort tot de mogelijkheden. Een aantal studenten heeft al vóór afstuderen een baan gevonden’, aldus Swart.