Emancipatielessen voor mbo-meiden

Het Albeda College geeft vrouwelijke mbo-studenten emancipatieles. Veel vrouwen belanden na hun opleiding achter het aanrecht, aldus de Rotterdamse mbo-instelling. De school wil haar vrouwelijke studenten ervan bewust maken dat zij niet financieel afhankelijk hoeven te zijn van hun echtgenoot of vriend.

Nee, dit is geen vooraankondiging van een uitzending van het televisieprogramma ‘Andere Tijden’. Dit speelt nu, in 2014, in een periode waarin je geen vervelende kreten als ‘Het enige recht van de vrouw is het aanrecht’ verwacht. De realiteit leert anders. ‘Zowel de jongens als de meiden zelf denken heel traditioneel’, stelt Anja van Gorsel, bestuurder van het Albeda College en een van de initiatiefnemers van de emancipatielessen. Zij schrikt regelmatig van de opvattingen van haar studenten.

Verspilling
Deze week sprak Van Gorsel hierover met Jet Bussemaker, die als minister niet alleen voor onderwijs maar ook voor emancipatie verantwoordelijk is. De minister vindt het verspilling van talent dat zoveel mbo’ers huisvrouw worden na hun opleiding. Bussemaker pleit daarnaast ook voor bevordering van de economische zelfstandigheid van vrouwen. ‘Bij scheidingen zijn degenen die het minst verdienen de dupe’, aldus de bewindsvrouwe.

Genoeg kansen
Van Gorsel ziet veel – allochtone én autochtone – meiden het huishouden verkiezen boven een maatschappelijke carrière, terwijl er toch genoeg kansen zijn voor mbo-gediplomeerden op de arbeidsmarkt. Hoogste tijd dus voor een ouderwetse lessenreeks emancipatie. Een aantal bedrijven – waaronder stadsvervoerder RET – heeft al laten weten het initiatief te ondersteunen; zij hebben zelf het vergroten van emancipatie hoog op hun agenda staan. De Erasmus Universiteit gaat gastlessen verzorgen over het onderwerp.