En nu op naar het WK in Abu Dhabi!

Ruim 300 leerlingen lieten zich dit weekend van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals. Voor de kampioenen lonkt alweer een nieuwe uitdaging: het WK in Abu Dhabi.

De prijsuitreiking op zaterdag 18 maart was voor sommigen een emotionele ervaring. Nationaal kampioen verpleegkundige Romy Lecluse van MBO Amersfoort: ‘Ik kan het nog niet geloven. Sta gewoon te trillen op mijn benen. Heb in mijn voorbereiding en in de finale steeds mijn best gedaan. Goud halen smaakt naar meer!’ Bij de teamwedstrijd Mechatronicus sleepten Jeffrey de Zeeuw en Stefan Broos van ROC Mondriaan de gouden medaille in de wacht. ‘Geweldig dat we gewonnen hebben’, zegt Jeffrey. ‘We hebben er ook heel hard voor getraind. Nu op naar de wereldkampioenschappen in Abu Dhabi’, aldus Stefan.

Extra uitdaging
‘Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig’, zegt leraar van het jaar Merel Brugman. ‘Vakwedstrijden bieden leerlingen een extra uitdaging. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma.’ Jan van Zijl, voorzitter van WorldSkills Netherlands beaamt dit: ‘Ruim 6.000 studenten van 56 scholen deden mee aan de voorrondes. Uiteindelijk bereikten 315 leerlingen de finales in Amsterdam. En daar was het echt topsport om een gouden medaille te veroveren.’

WK 2017 Abu Dhabi
Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: WorldSkills 2017, het WK voor beroepen. Dit event vindt in oktober plaats in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Zo’n 1.300 jongeren tot 25 jaar nemen het daar op tegen vakgenoten uit 58 landen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het WK gaan.

Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands ook vakwedstrijden voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool (Skills Juniors) en vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents). WorldSkills Netherlands begeleidt Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. Alle uitslagen zijn hier te vinden.