Excellentie door vakwedstrijden

Zo’n 150 talentvolle mbo-jongeren strijden van 10 tot en met 12 december op verschillende scholen om het Nederlands kampioenschap in hun vak: van koken en mode-ontwerpen tot metselen en grafisch ontwerpen.

De 150 kandidaten komen van 42 verschillende scholen. Er wordt gestreden in 21 verschillende beroepen. Jos de Goey, directeur Skills Netherlands: ‘Deze vakwedstrijden worden onderdeel van het excellentieprogramma van de mbo-instellingen. De komende jaren wordt in samenwerking met het bedrijfsleven en de mbo-instellingen een impuls gegeven aan de organisatie van vakwedstrijden. Het aantal deelnemers zal daardoor aanzienlijk groeien. Door middel van praktijkcases die aansluiten bij het betreffende vakgebied worden studenten uitgedaagd en geholpen bij hun voorbereiding op de arbeidsmarkt.’

Finales
De nationale finales worden vanaf vandaag georganiseerd op het Deltion College in Zwolle en ROC Mondriaan in Den Haag. Daarnaast organiseren het ROC van Twente en de stichting Ribo een vakwedstrijd voor restauratiemedewerkers. Deze wedstrijd laat toekomstige studenten en andere geïnteresseerden zien hoe er een brug geslagen wordt tussen ambachtelijke en industriële productiemethoden.

Internationaal ondernemen
Nieuw is de wedstrijd internationaal ondernemen. Het Deltion College heeft deze wedstrijd op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het bedrijf Altrex uit Zwolle vormgegeven. Het ministerie vindt het belangrijk excellentie op het gebied van internationaal ondernemen bij studenten te bevorderen; zij zijn immers de ondernemers van de toekomst. Tijdens deze wedstrijd moeten de studenten in tweetallen een exportmarketingplan presenteren . De Nederlandse kampioenen gaan mee op een door het ministerie georganiseerde handelsmissie en zullen actief deelnemen aan de bedrijfsactiviteiten.

WK voor beroepen
Een aantal winnaars van de verschillende vakwedstrijden maakt kans om deel te nemen aan WorldSkills. Deze wereldkampioenschappen voor beroepen vinden plaats in augustus 2015 in Brazilië. De winnaars gaan daar de strijd aan tegen kampioenen uit 70 landen.

Over Skills Heroes
Met Skills Heroes willen stichting Skills Netherlands, de onderwijs- en branche-instellingen en het ministerie van Onderwijs het belang van vakmanschap benadrukken en jongeren stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. De vakwedstrijden bieden een podium voor vaktalenten en zijn dé kans voor deelnemers om te excelleren.