‘Grijp de kans om internationale ervaring op te doen’

Internationale ervaring kan voor studenten zeer waardevol zijn. Dat blijkt uit het verhaal van Wahid Zeldenrust, ICT-student bij het Deltion College. Wahid liep 21 weken stage op een school in Belfast. ‘Je leert verder te kijken dan je neus lang is.’

‘Heb je zin om enkele maanden stage te lopen in Belfast?’ Ziedaar de vraag die leidde tot een onvergetelijke ervaring van Wahid Zeldenrust en vier studiegenoten. ‘Zo’n kans liet ik natuurlijk niet schieten’, vertelt Wahid. ‘En dus ging ik samen met drie studenten van de opleiding ICT beheerder en een student van de opleiding Applicatieontwikkelaar naar Noord-Ierland. Mijn mentor hielp met het invullen van contracten en het sluiten van verzekeringen. Daarna kon het avontuur beginnen. Mijn stageplek was het Belfast Metropolitan College, een school met ongeveer 50.000 studenten, verspreid over diverse gebouwen. Onze taak was om de digitale infrastructuur op orde te houden. Het was een stage die me zeker veel technische kennis heeft gebracht en mijn taalvaardigheid heeft verbeterd. Maar dat zijn niet de belangrijkste opbrengsten geweest.’

Op jezelf
De meerwaarde van de buitenlandse stage ligt wat Wahid betreft vooral in de ontwikkeling van zelfstandigheid. ‘Als je op jezelf woont in een land waar je niet zo maar even naar je ouders kunt lopen, is dat goud waard voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt in het diepe gegooid. Je pakt het vliegtuig en moet vervolgens jezelf zien te redden. Want ook je docenten zijn niet in Noord-Ierland. Je “thuis” is ver weg; in plaats daarvan leef je uit je koffer.’

Horizon verbreden
Het buitenlandse avontuur beviel Wahid uitstekend. De grootste opbrengst? ‘Je leert verder kijken dan je neus lang is. Als je voor langere tijd naar een ander land gaat, verandert je blikveld en verbreed je je horizon. We worden tegenwoordig wel heel erg beïnvloed door de media en vormen dan een mening zonder zelf naar iets te kijken. Terwijl je zoveel kunt leren van andere culturen. Je beseft dan dat niet iedereen is zoals jij en leert dat te respecteren. Wat die ander doet, is goed op een andere manier.’

Kansen pakken
Het zijn gouden levenslessen, beseft Wahid. ‘Door mijn stage pas ik me nu veel sneller aan en kan me eerder inleven. Ik durf nu ook eerder kansen te pakken. Na mijn stage heb ik dingen ondernomen die ik voor mijn stage niet durfde. Ik zou dus zeggen: grijp ook die kans om internationale ervaring op te doen, je hebt er je hele leven profijt van!’

In de MBO-krant 48 (verschijnt op 19 februari) staat een uitgebreid interview met Wahid. In dezelfde krant ook een interview met Danielle Vogelaar, projectleider mbo bij Nuffic. Zij licht toe hoe je als docent een cruciale rol kunt spelen bij het verwerven van ‘internationale competenties’.