Groei Vakcolleges in Nederland

Sinds deze week telt Nederland honderd Vakcolleges met een Vakroute. Als het aan minister Bussemaker volgen er de komende tijd nog meer.

De Vakroute is een opleidingsroute waarbinnen vmbo en mbo intensief samenwerken. Via één doorlopende leerroute halen leerlingen hun vmbo-diploma én hun mbo-diploma. Vanaf het eerste leerjaar krijgen leerlingen veel praktijklessen, gaan ze op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijgen ze gastlessen.

Uitbreiding
Ook de Utrechtse vmbo-scholen Trajectum College en Via Nova College gaan vanaf dit schooljaar samen met ROC Midden Nederland een Vakroute aanbieden. Zij vormen de honderdste Vakroute in Nederland. Maar er moeten nog meer vakroutes volgen, als het aan minister Bussemaker ligt. Het ministerie van Onderwijs heeft recent een bedrag van bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om het aantal vakroutes verder uit te breiden. Bussemaker is een groot voorstander van een doorlopende opleidingsroute waarmee jongeren die praktisch ingesteld zijn, beter een vak kunnen leren. ‘Een vakroute biedt jonge vakspecialisten in spé een traject met speciale aandacht voor zowel vakmanschap als creativiteit.’

Stichting
Sinds 1 augustus is de Vakcollege Groep BV, de ontwikkelaar van de Vakcolleges, omgevormd tot een stichting. Afgelopen woensdag gaf minister Bussemaker het startsein voor de doorstart van de Vakroute. Eerder toonde ook de Onderwijsraad zich een groot voorstander van initiatieven als de Vakcolleges.