‘Het kan altijd beter!’

Tweemaal Nederlands kampioen, een Europese titel: met zijn 19 jaar heeft Jasper Luft al een indrukwekkende erelijst bij elkaar getimmerd. In augustus doet hij tijdens de WorldSkills in Sao Paulo een gooi naar de wereldtitel op het onderdeel ‘Carpentry’.

Jasper zit in het eerste jaar van de BBL-niveau 3 opleiding Hout en Interieur van het ROC van Twente. Vier dagen in de week werken bij een bouwbedrijf, en één dag naar school. Daarnaast maakt hij samen met een vriend in de avonduren steigerhouten meubels. En als lid van het Nederlands team voor de WorldSkills 2015 heeft hij het afgelopen jaar aan de nodige vakwedstrijden deelgenomen: regionale voorrondes, Nederlandse kampioenschappen, EuroSkills. Met recht een bezig baasje. En de grootste drukte moet nog komen.

Trainingsweken
‘Tot aan de zomer heb ik tien trainingsweken, waarvan ik er nu drie achter de rug heb’, meldt Jasper. ‘Dat komt neer op twee weken werken en dan een week trainen. Gelukkig vindt mijn baas dat geen probleem.’ In die trainingsweken werkt Jasper aan opdrachten van voorgaande WorldSkills, onder begeleiding van Willem Beverloo – oud Europees kampioenschap bouwtimmeren – en Frans Hulskotte van Bouwmensen Twente (een samenwerkingsverband van opleidingsbedrijven uit de regio Twente). Die laatste heeft Jasper ook op het spoor gezet van de eerste wedstrijden in de aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen.

Hoog niveau
Genoeg ondersteuning dus, maar de prestatie moet in Sao Paulo uiteindelijk individueel geleverd worden. De opdracht van de WordSkills is nu bekend – een ingewikkelde kapconstructie – dus Jasper kan gericht oefenen. ‘Het niveau ligt hoog, maar ik heb gelukkig nog even om te trainen. De tekeningen moeten kloppen, de uitwerking ook. Je moet nooit tevreden zijn, het kan altijd beter!’ Over zijn kans op de wereldtitel is de jonge Twent heel nuchter: ‘Die is een op eenentwintig. Er doen immers eenentwintig deelnemers mee, en iedereen traint hard. Ik ben er vooral trots op dat ik namens Nederland mag timmeren. Een hele eer!’

Meer weten over de wereldkampioenschappen voor beroepen? Klik hier.