Hoornbeeck start Associate degree in Gouda

Het Hoornbeeck College is gestart met een Associate degree-opleiding ‘Ondernemen’. De mbo-school werkt hierbij nauw samen met de Christelijke Hogeschool Ede. De tweejarige opleiding is voor studenten die ondernemer willen worden of binnen een bedrijf willen doorgroeien naar de functie van filiaalleider.

Het eerste jaar volgen studenten de colleges grotendeels op de locatie van het Hoornbeeck College in Gouda. Studenten krijgen les van Hoornbeeck-docenten, die daarvoor een speciale bijscholing hebben gevolgd. Iedere student krijgt ook begeleiding van een ervaren ondernemer. In het tweede jaar stromen de docenten door naar de hogeschool. Met de nieuwe Associate degree-opleiding gaan de Christelijke Hogeschool en het Hoornbeeck College nauwer samenwerken. Beide scholen streven naar ‘identiteitsgebonden beroepsonderwijs’.

Dromen

Naar verwachting zal de interesse in de nieuwe opleiding de komende jaren groeien. Arjan van Vugt van de Christelijke Hogeschool: ‘We zien dat de opleiding in een behoefte voorziet. Voor mbo-gediplomeerden is dit een interessante mogelijkheid om te ondernemen en tegelijk toch ook nog te studeren. Daarnaast proeven ze aan het studeren op een hogeschool. Dat kan ertoe leiden dat ze na de Associate degree instromen in de deeltijdbachelor Bedrijfskunde.’

Associate degree

De Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Na het afronden van de opleiding kunnen studenten verder als zelfstandig ondernemer, doorgroeien naar een functie als vestigingsleider of een ondernemende rol oppakken binnen de organisatie waar ze werkzaam zijn. Willen ze doorleren, dan kunnen ze na diplomering aansluiten bij de opleiding Bedrijfskunde, waarmee ze in twee jaar tijd ook hun bachelor diploma halen.

Foto: Hoornbeeck College