‘Hopelijk scoor ik hoger dan gemiddeld’

De eerste wedstrijddagen van WorldSkills  zitten erop. MBO-today volgt Team NL op de voet en sprak met Job Budding (19), student van ROC Rivor en deelnemer aan de wereldkampioenschappen Schilderen, en de expert die hem begeleidt: Henk Baars.

Hallo Job, de wedstrijden zijn nu in volle gang. Hoe gaat het tot nu toe?
Job: ‘Mmmmm… redelijk. Ik had van de dagen tot nu toe wel wat meer verwacht, maar het is zoals het is… Ik doe in ieder geval mijn best. En het is sowieso een hele ervaring die ik niet wil missen.’

Er komen duizenden mensen kijken. Geeft dat extra druk?
‘Je voelt in je rug wel dat er mensen kijken. Maar ik heb mijn oordopjes in, dus scherpe geluiden hoor ik bijna niet. En als mensen vlakbij aan het praten zijn, hoor ik dat eigenlijk ook niet. Ik focus me vooral op mijn opdrachten. Dan sluit je je toch automatisch af van de dingen die om je heen gebeuren.’

Hoe is de sfeer in Team NL? Doen jullie veel onderling?
‘De sfeer is goed! Iedereen kan wel met elkaar overweg. Het is echt fijn dat je teamgenoten hebt. Dan kun je je ervaringen met elkaar delen. Zo sta je er toch niet helemaal alleen voor.’

Wanneer zijn de wedstrijden voor jou geslaagd?
De wedstrijden zijn voor mij geslaagd als ik alles af krijg. Hopelijk scoor ik hoger dan het gemiddelde niveau, maar dat gaat nog lastig worden. Ik denk dat ik nu tevreden moet zijn als ik alles binnen de tijd “verkoopbaar” af krijg.’

Hallo Henk, hoe staat Job er voor na enkele wedstrijddagen?
‘Redelijk, zoals hij zelf al aangaf. Hij heeft op de eerste werkdag wat tijd verloren; het klaarzetten van alle materialen in de werkbox, ter voorbereiding op het echt werk, ging niet helemaal soepel. Dat is wel jammer.’

Maakt Job nog kans op eremetaal of een medal of excellence, die je krijgt als je een hoger aantal punten scoort dan de vooraf opgestelde norm?
‘Een podiumplaats zal heel lastig worden. Maar een medal of excellence behoort nog tot de mogelijkheden, al wordt dat wel een flinke uitdaging voor Job. Maar daar zijn we hier nou eenmaal voor!’

Op wat voor manier kun je Job nu nog bijstaan?
‘Tijdens alle pauzes en zogeheten “open communicatie momenten” hebben wij contact. Dan stellen we de planning waar nodig bij. Ik geef Job dan onder andere tips hoe we het aan kunnen pakken. Er was bij de start van de wedstrijden veel informatie over de opdrachten. We moeten continu opletten wat er per dag afgerond moet worden. Tijdens de contactmomenten coach ik Job met name daarin.’

In hoeverre is WorldSkills ook leerzaam voor jou?
‘Je leert elke dag weer. Ik zie hier veel nieuwe ontwikkelingen, andere wijzen van aanpak, verschillende technieken, gereedschappen en apparatuur. Het moge duidelijk zijn: je bent nooit te oud om te leren.’

Wat zijn je verwachtingen?
‘Job krijgt in ieder geval alle opdrachten af. Het is nu nog wel te vroeg om iets zinnigs te zeggen over het te verwachte eindresultaat. Wat ik in ieder geval zeker weet is dat Job vandaag gaat knallen!’

Wanneer zijn deze WorldSkills voor jou geslaagd?
‘Als Job alles heeft gedaan wat in zijn vermogen ligt. En zeker niet onbelangrijk: als hij heeft genoten en ervaringen heeft opgedaan waarmee hij in zijn verdere loopbaan en leven zijn voordeel kan op doen.’