‘Ik probeer zoveel mogelijk te genieten’

Van vrijdag 23 augustus tot en met maandag 26 augustus is Kazan, Rusland het strijdtoneel van WorldSkills, de ‘wereldkampioenschappen voor beroepen’. MBO-today volgt de helden van Team NL op de voet en sprak vlak voor de start van de wedstrijden met Carline Refuge (19), student aan het Zone College en Nederlands Kampioen Bloembinden en haar expert Linda Eising.

Hallo Carline, je verblijft nu al een paar dagen in de speciaal voor de WorldSkills opgetuigde ‘Skills Village’, zeg maar het ‘Olympische dorp’ voor deze wereldkampioenschappen. Hoe is dat?
Carline: ‘Super gaaf! Super groot ook! Alles is erg goed geregeld. Alleen al de eetzalen: die zijn echt megagroot. Er loopt ook veel security rond. O ja, en er is een hele enge lift…’

Wat vind je van de wedstrijdlocatie?
‘Megagroot!!! En ook daar is alles super geregeld. Alles wat je nodig hebt voor de wedstrijden is hier aanwezig. Het mooie is dat we een soort eigen winkeltje hebben, waarin we onze boeketten samenstellen. Dat werkt inspirerend.’

Wat zijn je verwachtingen?
‘Ik denk dat ik nog veel moois ga zien en veel ga meemaken. Ik focus me op de wedstrijden, maar ik probeer wel zo veel mogelijk te genieten van deze geweldige ervaring.’

Wanneer is WorldSkills Kazan voor jou geslaagd?
‘Als ik achter mijn eigen werk kan staan en kan zeggen dat ik in ieder geval mijn niveau heb gehaald. En verder vind ik het ook belangrijk dat ik achteraf kan zeggen dat ik echt genoten heb!’

Hallo Linda, is Carline klaar om hier een mooie prestatie neer te zetten?
Linda: ‘Jazeker, ze is er helemaal klaar voor. Hier hebben we immers zo hard voor gewerkt. De positieve adrenaline stijgt nu echt bij ons beiden. Hoogste tijd dus om te beginnen!’

Wat is de meest recente tip geweest die je Carline hebt gegeven?
Geloof in je passie. Blijf focus houden en letten op zowel standaard zaken en details.’

Hoe heb je de dagen voor de wedstrijden doorgebracht”? Wat zijn zoal je taken als expert?
Als experts moeten wij zelf examens afleggen om je eigen niveau van jureren te bepalen. Je krijgt theorievragen op papier en moet zelf in de praktijk een techniek uitvoeren. Verder beoordeel je bloemwerken aan de hand van foto’s en krijg je ook een aantal daadwerkelijk gemaakte bloemstukken te beoordelen. Daarnaast zijn er nog enkele interviews en discussies, met als doel je “behaviour” te testen.’

Wat zijn je verwachtingen?
Dat we als team van enthousiaste kandidaten, experts, skills management teams, et cetera, er als een echte bloemistenfamilie een onvergetelijke wedstrijd van gaan maken. Als oud-WorldSkills kandidaat – ik deed mee aan de wereldkampioenschappen in St Gallen in 2003 – weet ik dat de Skills-vakwedstrijden je leven veranderen. Het valt niet mee naderhand deze familie los te laten’.