In november extra loon in het mbo

Nog dit jaar ontvangen alle medewerkers in het mbo een loonsverhoging en een eenmalige uitkering van € 500. Dat hebben werkgevers en werknemers in het mbo afgesproken. De AOb is niet blij met deze afspraak.

In een zogenaamde ‘uitvoeringsovereenkomst’ hebben de MBO Raad, het CNV en de Federatie van Onderwijsvakbonden (FvOv) afgesproken nog dit jaar de salarissen te laten stijgen. Het gaat om een loonstijging van 0,8% per 1 januari 2015 en een loonstijging van 1,25% per 1 september 2015. De loonstijgingen worden met terugwerkende kracht uitbetaald in november 2015. Tevens ontvangen alle werknemers die op 30 september 2015 in dienst waren een eenmalige bruto-uitkering van € 500.

Loonakkoord
De uitvoeringsovereenkomst vloeit voort uit het centrale loonakkoord dat het kabinet met de vakbonden – met uitzondering van de FNV – voor de publieke sector hebben afgesloten. De overeenkomst creëert volgens de betrokkenen ‘rust aan het front’. Ondertussen gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het mbo door. Hierin zullen de salarismaatregelen formeel worden verwerkt. Het is de bedoeling om uiterlijk per 1 juli 2016 een nieuwe cao te sluiten met een looptijd tot en met 31 december 2016.

AOb
Ondertussen meldt de AOb dat de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gestrand. De bond vindt het onbegrijpelijk dat er een loonsverhoging komt zonder volwaardige cao.

Lees hier de uitvoeringsovereenkomst voor het mbo 2015-2016.