Joany Rigters (gemeente Amsterdam) beste praktijkopleider 2017

Tot beste praktijkopleider van 2017 is verkozen Joany Rigters. Joany werkt op de afdeling Inkomensvoorziening van de gemeente Amsterdam.

Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vraagt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) jaarlijks aandacht voor de 230.000 erkende leerbedrijven en 300.000 praktijkopleiders die in Nederland actief zijn. Met stageplekken en leerbanen nemen zij een groot deel van de opleidingstijd van de 500.000 mbo-studenten voor hun rekening.

Acht sectoren
Uit ruim 600 voordrachten werd voor alle acht sectoren één leerbedrijf en één praktijkopleider genomineerd voor een plaats in de finale. Op de finaledag was deze shortlist ingekort tot drie kandidaten. Voor de beste praktijkopleider ging de strijd tussen Stien van Ee van Van Ee Haute Couture (sector Handel), René Kastel van logistiek dienstverlener Kloosterboek (sector Mobiliteit en Transport) en de uiteindelijke winnaar Joany Rigters (sector Zakelijke dienstverlening). Joany werkt bij het Jong Talententeam van de afdeling Inkomensvoorziening van de gemeente Amsterdam. Zij geeft mbo-studenten de kans om zich te ontwikkelen als projectleider. Tijdens de stageperiode onderhoudt Joany nauwe banden met de scholen. Een bijzonder element in het project is de weekstart, die de stagiairs zelf voorbereiden en bij toerbeurt voorzitten.

Leerbedrijf
Winnaar in de categorie ‘Beste Leerbedrijf’ werd Alfen BV uit Almere. Het bedrijf is actief in de wereld van energie (transformatorstations, energieopslag, oplaadpunten voor elektrische auto’s). Op de eigen bedrijfsschool kunnen tientallen mbo-studenten (bol en bbl) het vak leren. De verliezende finalisten waren Chocolaterie Christian (Oss) en Pontmeyer (vestiging Rotterdam).

De Dag van het mbo is een initiatief van de MBO Raad, SBB, het ministerie van OCW en de MBO Academie. Overdag vindt MBO City plaats, ’s avonds worden de Landelijke ambassadeur, het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider gekozen.