‘Juf, zou ik deze schoenen aan kunnen bij mijn sollicitatiegesprek?’

Ruim 210 gastcolleges heeft Claudia Lucassen op haar naam staan. Geen gering aantal voor een 27-jarige. Ze reist bijna dagelijks stad en land af om voor de klas te staan en studenten klaar te stomen voor hun eerste baan. MBO-Today sprak deze zogeheten ‘Campus Recruiter’ over haar mooie ervaringen in het beroepsonderwijs.

Kun je vertellen wat je werk als Campus Recruiter inhoudt?
‘Ik geef presentaties en workshops aan studenten in het mbo, hbo en wo over verschillende onderwerpen die te maken hebben met persoonlijke loopbaanbegeleiding, een eerste baan, het proces van solliciteren en het schrijven van een cv. Daarnaast bespreek ik ook dingen zoals zelfrepresentatie en omgaan met de harde competitie op de arbeidsmarkt. Tot slot organiseer ik Inhousedagen en andere events: allerlei gelegenheden waarmee studenten hun carrière een boost kunnen geven. Als ik vertel dat ik een recruiter ben, hebben mensen toch een ander beeld van mijn werk. Een recruiter helpt immers studenten, starters en werkzoekenden aan een baan die past bij zijn of haar ambities en competenties. Maar ik stond binnen de kortste keren voor de klas.’

Hoe bevalt dat?
‘Het geeft mij zoveel voldoening om elke dag weer naar die persoonlijke verhalen te luisteren, het gesprek aan te gaan, maar vooral studenten mijn kennis over de arbeidsmarkt mee te geven. Als Campus Recruiter is geen dag hetzelfde; de ene keer is de klas doodstil en daardoor aan de saaie kant. De andere keer is de klas zo bevlogen dat ik aan het eind van de les mijn stem kwijt ben, maar wel vol zit met energie. Een van de dingen die mijn werk zo leuk maken is bijvoorbeeld wanneer “het haantje” achterin de klas tijdens de les stoer probeert te doen, maar achteraf – wanneer iedereen weg is – naar me toe komt om persoonlijk advies te vragen. ‘’Juf, zou ik deze schoenen aan kunnen naar mijn sollicitatiegesprek morgen?’’ of ‘’Kunt u misschien even naar mijn cv kijken?”. Op dat moment weet je dat je iedereen in de klas hebt weten te motiveren. ‘

Mooiste ervaring tot nu toe?
‘Een jongen met een Autisme Spectrum Stoornis probeerde zijn persoonsprofiel te schrijven. Om een goed persoonsprofiel te schrijven, is zelfreflectie nodig. Deze jongeman had daar er veel moeite mee. Het was best confronterend, want ik wist zelf ook niet zo goed hoe ik hem daar bij kon helpen. Aan de ene kant wilde ik daar niet al te veel klassikaal nadruk opleggen, maar aan de andere kant wilde ik hem niet met lege handen achterlaten. Op dat moment tikte zijn buurman hem aan zei: ‘’Ik vind je intelligent!’’ Daarop reageerde weer iemand anders met ‘’Ja, en ook attent.’’ Voor ik wist, hielp de hele klas mee met de zelfreflectie, waardoor ik de jongen helemaal zag opbloeien. Dit soort verhalen zijn de essentie van waarom ik mijn baan zo geweldig vind.’

Meer weten over het InWork Campus Team? Ga dan naar www.inwork.nl/campus/.