Klokkenluiders: complete wanorde op schoollocatie Prins Alexander

Op de gezamenlijke schoollocatie van ROC Zadkine en het Albeda College in het Rotterdamse stadsdeel Prins Alexander heerst grote chaos. Van wanorde in de klas tot drugs dealen op het schoolterrein. Dat beweren klokkenluiders, die zich bij Leefbaar Rotterdam hebben gemeld. De onderwijsinstellingen zeggen het te gaan onderzoeken.

Kern van de problemen op de locatie Prins Alexander is volgens de klokkenluiders een groep leerlingen die feitelijk gewoon doet waar ze zin in heeft. Dat leidt tot wanorde in de klas (petjes ophouden, benen op tafel, weigeren naar het klaslokaal te komen) tot ongeoorloofde activiteiten op het schoolterrein (dealen van drugs, seks op de toiletten en blowen voor de ingang).
In die sfeer lukt het ook een deel van de docenten niet meer om hun werk naar behoren te doen. Ze komen vaker niet opdagen voor hun lessen en houden het afwezigheidsregister niet bij, aldus de klokkenluiders.

Schoolpassen
Dit brengt volgens Leefbaar Rotterdam-raadslid Jari Esbeukman, zelf docent Nederlands, het onderwijs in gevaar van de grote groep leerlingen die wel gemotiveerd is om hun opleiding te volgen. De vraag is verder hoe het op een schoollocatie waar vijftien beveiligers rondlopen, zo uit de hand kan lopen als wordt beweerd. De klokkenluiders betogen dat er bijvoorbeeld te weinig controle is op wie er op de school mag komen. Er zijn verplichte schoolpassen, maar als een student zijn pasje kwijt is, kan hij een nieuwe krijgen waar geen naam op staat en waar dus ook anderen mee naar binnen kunnen.

Afwezigheidsregistratie
Esbeukman gaat schriftelijke vragen stellen aan de verantwoordelijke wethouder Said Kasmi, maar uiteindelijk heeft de politiek weinig middelen om in te grijpen. De verantwoordelijkheid ligt namelijk bij de Inspectie van Onderwijs. Die is al een keer wezen kijken, weet Esbeukman. Maar omdat dat bezoek volgens het raadslid van tevoren was aangekondigd, kon de school zich erop voorbereiden. Esbeukman wil dat wethouder Kasmi een onderzoek laat uitvoeren naar de afwezigheidsregistratie, maar hij wil vooral aandacht genereren voor de vermeende wantoestanden op deze schoollocatie en inventariseren wat de politiek er wellicht toch aan kan doen.

ROC Zadkine en het Albeda College stellen niet op de hoogte te zijn van de problemen op de locatie in Prins Alexander, maar de zaak wel in onderzoek te nemen.