Koning bij opening schooljaar: ‘Keus voor mbo is slim’

‘Wie voor het mbo kiest, maakt een slimme keuze. Wij hebben jullie keihard nodig!’ Aldus Koning Willem-Alexander bij de nationale opening van het mbo-jaar in Tilburg.

Volgens Willem-Alexander is de waarde van het mbo niet te onderschatten: ‘Mbo’ers zijn de handen aan het bed en de voeten op het gaspedaal. We hebben jullie keihard nodig.’ Er is volgens de Koning alle reden om trots te zijn op het mbo. Nederland kent dankzij het mbo een zeer lage jeugdwerkloosheid. En waar de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs op alle niveaus onder druk staat, is het mbo de positieve uitzondering.

Geloof in uzelf’
Volgens de Koning is het mbo vooral zo succesvol omdat studenten in hun opleiding veel praktijkervaring opdoen. Het is daarom essentieel dat de samenleving het mbo omarmt, bijvoorbeeld door voldoende stageplekken aan te bieden. Ook voor werkenden blijft het mbo belangrijk. De mbo-scholen bieden programma’s voor bijscholing aan. Willem-Alexander had een oproep aan alle werkenden: ‘Geloof in uzelf, onderhoud uw kennis.’

Trots als een pauw
Eerder op de dag verklaarde Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, supertrots te zijn op de eerste nationale opening van het mbo-jaar. Volgens Heerts ligt er voor iedereen met een mbo-diploma een gouden toekomst in het verschiet. Hij verklaarde ‘trots als een pauw’ te zijn dat de Koning de opening bezocht. Of dat volgend jaar, bij de tweede nationale opening, ook het geval zal zijn is nog de vraag, aldus Heerts.

Fernweh
Ook minister Van Engelshoven hoopt dat met de opening van het nieuwe mbo-schooljaar een nieuwe traditie is geboren. Volgens Van Engelshoven hebben de bijna half miljoen mbo-studenten allemaal een eigen toekomst: ‘De mbo-student bestaat niet. Iedere student werkt aan zijn of haar eigen toekomst.’ Van Engelshoven gebruikte hiervoor de Duitse term ‘Fernweh’: een soort verlangen naar een nog onbekende toekomst. Alle 500.000 mbo-studenten zijn, aldus de minister, op weg naar hun eigen bestemming. Die bestemming zal bijna altijd een baan zijn, want afgestudeerde mbo-studenten zijn gewild. In de woorden van de Koning: ‘Nederland staat te springen om jullie.’

Lees hier de speech van de koning en bekijk hier de livestream van de opening van het mbo-jaar.