Landelijk Ambassadeur mbo 2023: Quillian Blom

Quillian Blom is de nieuwe landelijke ambassadeur van het mbo. De student van vakschool Cibap uit Zwolle wil een einde maken aan de discriminatie van mbo-studenten.

Quillian ontving tijdens het Ambassadeursgala de prijs uit handen van minister Robbert Dijkgraaf en MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin. Dit jaar kon voor het eerst ook het publiek bepalen wie landelijk mbo-ambassadeur zou worden. Het publiek kon via sms stemmen op drie kandidaten, die door een jury waren geselecteerd uit de 33 ambassadeurs. Naast Quillian Blom ging het om Liam Hazel (student sport bij Scalda) en Ranija Ezzimousa (ROC van Amsterdam, opleiding Event Producer).

Gelijkheid

De drie overgebleven kandidaten konden via een pitch van één minuut de zaal en de jury overtuigen van hun kwaliteiten om als mbo-ambassadeur te functioneren. Alledrie legden ze de nadruk op het belang van een gelijke behandeling van mbo-studenten en studenten van hogeschool of universiteit. Volgens Quillian Blom worden mbo-studenten vaak nog achtergesteld: ‘Ik sta voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht huidskleur, gender of opleidingsniveau. Het is tijd om stereotypen overboord te gooien en een einde te maken aan de discriminatie van mbo’ers.’ Ook de andere twee kandidaten spraken over gelijkheid. In de woorden van Ranija Ezzimousa: ‘Wij zijn de toekomst van  Nederland!’

Stempel

Quillian Blom kreeg zowel van de vakjury als van het publiek de meeste stemmen. Hij zal dus het komende jaar het gezicht zijn van het mbo. Na de overwinning vertelde Quillian als ambassadeur echt een stempel te willen drukken op het mbo: ‘Ik ben enorm trots dat ik het komend jaar het mbo mag vertegenwoordigen. Ik zie het als mijn taak om mbo-studenten uit te dagen om trots te zijn op hun vak en de plek waar ze dat vak hebben geleerd.’

Overige prijzen

Tijdens het gala werden nog meer prijzen uitgereikt. Tot beste leerbedrijf werd verkozen de Jumbo-vestging in Panningen. Harald en Ilse van Beek van de plaatselijke Jumbo leiden veelal jongeren met een ondersteuningsbehoefte op. De filiaalhouders willen hun manier van opleiden graag verspreiden onder meer supermarkten. Tot beste praktijkopleider werd verkozen Martin Kant van Hoppenbrouwers Techniek (Breda). Martin daagt studenten uit tot goede prestaties, aldus de jury. De prijs voor de beste winnaar van vakwedstrijden ging voor het tweede jaar op rij naar lasser Bart Willems, student van ROC Nijmegen. Gelukkig voor andere studenten hoopt Bart dit jaar zijn studie af te ronden.

Bekijk hier het volledige Ambassadeursgala terug