Mbo-certificaat voor 750 werknemers VDL Nedcar

Ruim 750 mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben succesvol een leerwerktraject bij VDL Nedcar afgerond. Een groot deel van deze werknemers heeft een vast contract bij de Limburgse automaker gekregen.

De deelnemers hebben eerst in een nagebouwde fabriek een opleidingsprogramma van vier maanden gevolgd. Daarna kregen de cursisten een leerwerkbaan bij VDL Nedcar aangeboden, gevolgd door een uitzendcontract van minimaal zes maanden. Uiteindelijk heeft een groot deel een vast contract gekregen. Bij het traject werkte VDL samen met het VISTA-college.

Doelgroep

De doelgroep van het project was breed: iedereen die gemotiveerd was om bij VDL Nedcar aan de slag te gaan was welkom. Hierdoor hebben veel mensen die voorheen geen werk hadden een kans gekregen. Het totale project heeft 1,1 miljoen euro gekost. De provincie Limburg heeft hier bijna 600.000 euro aan bijgedragen. Gedeputeerde Joost van den Akker: ‘Ik feliciteer deze medewerkers en VDL Nedcar met deze succesvolle aanpak. Alle deelnemers die het traject hebben afgerond, ontvangen een officieel mbo-certificaat. Hierdoor hebben ze niet alleen een baan op de korte termijn, maar is hun positie op de arbeidsmarkt ook structureel verbeterd. Met het project is een groep opgeleid in een sector die met moeite voldoende gekwalificeerd personeel kan vinden.’

Stages

In totaal begeleidt VDL jaarlijks ongeveer 450 mbo-studenten in uiteenlopende studierichtingen als techniek, automotive en logistiek. De meer dan 100 VDL-praktijkopleiders worden ondersteund door een kleine groep SBB-adviseurs, zodat een optimale begeleiding van stagiairs mogelijk is.

De toekomst van VDL Nedcar is overigens opnieuw onzeker, omdat BMW vanaf 2023 de productie van modellen in Born wil staken.