MBO Raad: verbazing over Nieuwsuur

De MBO Raad is verbaasd over de uitzending van Nieuwsuur waarin gesteld wordt dat scholen massaal kansarme jongeren de toegang tot opleidingen zouden weigeren.

Voorzitter Jan van Zijl: ‘De scholen herkennen zich helemaal niet in dit beeld en er zijn ook geen cijfers die deze bewering ondersteunen.’ Volgens Van Zijl nemen de mbo-scholen hun opdracht uiterst serieus: ‘De scholen vangen jaarlijks duizenden kwetsbare jongeren op en helpen ze naar een opleiding en een perspectief op de arbeidsmarkt. Dat is de huidige praktijk.’

Complexe opgave
Volgens Van Zijl is er voor de mbo-scholen wel sprake van een complexe opgave. Enerzijds moeten zoveel mogelijk jongeren worden opgeleid voor beroepen waar de arbeidsmarkt om vraagt en anderzijds moeten ook kwetsbare jongeren begeleid worden naar een volwaardige plek in de maatschappij. Volgens Van Zijl botsen die twee opgaven wel eens met elkaar: ‘Het wordt steeds lastiger om de maatschappelijke opdracht goed uit te voeren binnen de huidige regels en wetten.’ Van Zijl wijst onder andere op de strenge eisen rond taal en rekenen, de verkorting van de opleidingen en het steeds verder terugdringen van de schooluitval. Hij roept de politiek scholen te helpen door meer na te denken over ‘consistente regelgeving’.

Zie ook het persbericht van de MBO Raad.

Foto: HMC (Claudia Otten)