‘Samen richten we een standbeeld op voor het mbo-vakmanschap’

COLUMN | Het mbo heeft sinds 15 mei een nieuwe Landelijk Ambassadeur: Quillian Blom, student mediavormgeving aan Cibap vakschool voor vormgeving. In zijn eerste column voor MBO-Today vertelt Quillian ons waarom hij streeft naar meer onderwijsgelijkheid en hoe hij het mbo-vakmanschap letterlijk en figuurlijk op een voetstuk wil plaatsen.

De afgelopen twee maanden waren een rollercoaster. Dat de Landelijk Ambassadeur mbo zo hot was, had ik niet verwacht. Echt vet. Ik heb interviews voor radio en kranten gedaan, politici en wethouders ontmoet, met studenten uit het hele land gechat, een podcast opgenomen. En daarnaast werk ik bij een reclamebureau in Amsterdam. Wie ik sprak, waar ik ook kwam: iedereen nam mijn boodschap serieus. De wethouder van Zwolle bijvoorbeeld was ready om voor het mbo in actie te komen. Na afloop van ons gesprek zei hij mijn ideeën mee te nemen in zijn onderwijsplannen. En zo zijn er meer mensen die meteen aan de slag willen, liefst met een kant-en-klaar Quillian-plan-van-aanpak

Al die mooie geluiden en positieve aandacht voelen goed. Ze zijn ook nódig om mijn missie voor meer onderwijsgelijkheid het brede platform te bieden dat het mbo verdient. Ik ga en sta voor gelijke kansen. Juist op opleidingsgebied. Het MBO is Mega Belangrijk Onderwijs. Je kunt er alle kanten op, krijgt alle ruimte en kansen om je te ontwikkelen. En niet onbelangrijk: als samenleving kunnen we niet zonder. Dat streven naar meer gelijkheid hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en begint al met hoe we over onderwijs praten. Je kunt het over mbo, hbo en wo hebben als onderwijsniveaus, maar ook als onderwijstypes. Daarmee bedoel je precies hetzelfde, maar zeg je totaal iets anders, namelijk dat alle studenten gelijk zijn, welke opleiding ze ook doen. Wat ook helpt is dat er in de politiek steeds meer positieve aandacht komt voor het mbo. Mede door alle plannen van minister Dijkgraaf die echt uitgaan van de kracht van het mbo, zodat mensen er anders naar kijken en de mindset in de maatschappij verandert.

Nu de eerste drukte voorbij is ga ik aan de slag met het uitvoeren van mijn plannen. Achter de schermen hebben we overlegd hoe we op een symbolische manier kunnen laten zien waar het mbo voor stáát. Dat heeft ertoe geleid dat ik een standbeeld voor het mbo-vakmanschap wil oprichten. Dat kan en doe ik niet alleen. Sterker nog: de komende tijd ga ik het land in om verhalen op te halen bij partijen die mij kunnen helpen om mijn droom te helpen realiseren, zoals mbo-scholen en -studenten, maar ook gemeenten en bedrijven. Ik zie het al helemaal voor me, straks, een standbeeld dat de trots en kracht van het mbo verbeeldt en zo het mbo-vakmanschap op een voetstuk plaatst. Als iets tastbaar en zichtbaars waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Als plek waar iedereen een beeld krijgt van al die verschillende verhalen die samen het mbo zo mooi maken.  

Oproep!
Wil jij met je gemeente, bedrijf of school, als docent Quillian helpen bij het uitvoeren van zijn missie? Vertel je verhaal. Laat zien wat je kan. Deel je plannen. Denk en doe mee. Dan richten we samen een standbeeld op voor het mbo-vakmanschap. Ben je mbo-student? Doe dan vooral ook mee! Aanmelden kan tot 28 augustus via: info@ditismbo.nl.