Meer mbo-verpleegkundigen leren door voor hbo-diploma

Steeds meer verpleegkundigen met een mbo-diploma studeren tijdens het werk door voor het hbo-diploma. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het CBS heeft onderzocht hoeveel werkende verpleegkundigen met een mbo-diploma binnen vijf jaar het hbo-diploma hebben behaald. Van de verpleegkundigen die in 2005 hun mbo-opleiding afrondden, had vijf jaar later zo’n acht procent het hbo-diploma behaald. Dat percentage was tien jaar later ruim verdubbeld: van de in 2016 afgestudeerden had in 2021 zo’n zeventien procent het hbo-diploma verpleegkunde behaald.

Opstromers

Het grootste deel van de ‘opstromers’ begint direct na de mbo-opleiding met de vervolgstudie op het hbo. Veel studenten behalen ook binnen drie jaar hun hbo-diploma. Ook in absolute cijfers stijgt het aantal opstromers. Dat komt ook doordat het aantal gediplomeerde mbo-verpleegkundigen al jaren stijgt. In 2005 behaalden zo’n 3.500 studenten het diploma mbo-verpleegkundige. Dat aantal steeg in 2016 tot zo’n 4.500 en in 2021 tot 6.300.

Stijgende lijn

De stijgende lijn doet zich volgens het CBS niet voor bij andere onderzochte mbo-opleidingen in de sector zorg en welzijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de medewerker maatschappelijke zorg of de opleiding pedagogisch werk. Bij beide opleidingen is de mate van opscholing de onderzochte periode constant. Het gaat hierbij om doorstroom binnen het mbo, van niveau 3 naar niveau 4. Van de studenten met een diploma maatschappelijke zorg behaalt zo’n twintig procent van de studenten het hogere diploma, bij de opleiding pedagogisch werk gaat het om zo’n twaalf procent.

Bekijk hier de cijfers van het CBS

Lees ook: Wetsvoorstel zaait onrust onder verpleegkundigen