Minder aanmeldingen bij opleidingen horeca en toerisme

Het aantal jongeren dat zich inschrijft voor opleidingen in sectoren als horeca, toerisme en evenementen loopt sterkt terug. Terwijl op termijn de baankansen in deze sectoren prima zijn.

De coronacrisis heeft een duidelijke invloed op de studiekeuze van jongeren. Bij mbo-scholen loopt het aantal aanmeldingen voor crisisgevoelige sectoren als de horeca, het toerisme en de evenementenbranche sterk terug. Naar verwachting bieden deze sectoren echter binnen enkele jaren weer volop baankansen. Volgens Gert-Jan Lantinga, bestuurder van MBO Amersfoort, is het aantal aanmeldingen voor deze sectoren gehalveerd. Daar is geen enkele reden voor, zo zegt hij in een uitzending van Nieuwsuur: ‘Als je nu een opleiding kiest, moet je juist een beetje anticyclisch denken. Als je klaar bent met je studie zal er meer dan genoeg werk zijn.‘

Luchtvaart

Volgens econoom Mathijs Bouman is het niet verstandig om alleen naar de korte termijn te kijken. In de uitzending van Nieuwsuur zegt hij: ‘Kijk vooral naar de sectoren waar veel vacatures waren voor deze crisis, in 2019. Dan zie je dat er grote tekorten waren aan mbo’ers in de horeca, de bouw en de zorg.’ Een sector waar de problemen wel langer zullen spelen is de luchtvaart. Philip Mol van het MBO College Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam: ‘Ik vind dat je de luchtvaart moet volgen in de bewegingen. En daar is wat aan de hand.’ De school laat daarom minder studenten toe tot de stewardess-opleiding. Hierbij speelt ook dat het de komende tijd moeilijk zal zijn om voldoende stageplekken te vinden in de luchtvaartsector.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur over het mbo en de coronacrisis