Jet Bussemaker opent MBO City 2014

Ook de economie van de 21e eeuw kan niet zonder vakmanschap. Het mbo speelt een cruciale rol bij het opleiden van vakmensen met ‘astronautenvaardigheden’. Dat betoogde minister Jet Bussemaker bij de opening van MBO City 2014.

Volgens Bussemaker blijft er in de toekomst een grote vraag naar mbo-opgeleide vakmensen. Zij ontkent niet dat machines veel werk over gaan nemen, maar robots missen in haar ogen essentiële vaardigheden die juist vakmensen wel hebben. ‘Vakmanschap in de 21ste eeuw gaat vérder dan maken alleen. Het gaat over samenwerken, improviseren en verbinden.’ Als voorbeeld vertelde Bussemaker het verhaal van de astronauten van de Apollo XIII, die alleen door veelvuldig improviseren veilig konden terugkeren op aarde. Op de arbeidsmarkt van de toekomst zijn dat soort ‘astronautenvaardigheden’ nodig.

Toekomstige banen
De grootste uitdaging waar het mbo samen met het bedrijfsleven voor staat is, aldus de minister, om toekomstige banen nú al een plek te geven in de opleidingen. Ook docenten moeten daarom als astronauten kunnen improviseren. Bussemaker verwacht dat docenten op school de ruimte krijgen om mee te denken over wat ontwikkelingen op de arbeidsmarkt betekenen voor bestaande of toekomstige opleidingen.

Oproep aan docenten
Minister Bussemaker riep de aanwezige docenten op zich weerbaar op te stellen. ‘Eis een krachtige rol op in uw school’, zo adviseerde zij de vele honderden aanwezige docenten. Docenten moeten de kans krijgen om studenten voor te bereiden op de flexibele arbeidsmarkt waarop zij een plek zullen moeten verwerven. ‘De creativiteit, het improvisatievermogen en de samenwerking die voor studenten steeds belangrijker worden, moet u als team voorleven. En mocht u die ruimte niet krijgen, informeer mij daar dan over.’