Mondkapjes nu ook op mbo-scholen en hoger onderwijs

Veel mbo-scholen waren al zover, maar nu is er ook een landelijk advies om op mbo-scholen een mondkapje te dragen. Het onderwijs op de scholen kan vooralsnog doorgang vinden.

Het kabinet schept duidelijkheid over het dragen van mondkapjes. Voor het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs geldt nu: iedereen draagt een mondkapje buiten de les. Om juridische redenen gaat het voorlopig om een ‘dringend advies’. Zodra dit wettelijk mogelijk is volgt een mondkapjesplicht.

Lockdown

Voor het overige hebben de extra maatregelen die het kabinet afkondigde geen grote gevolgen voor het mbo. Volgens Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, kunnen de scholen fysiek onderwijs op de scholen blijven aanbieden. Ook mogen studenten met het openbaar blijven reizen. Tekin: ‘Dat gaat vallen onder noodzakelijke reizen.’ De sluiting van de horeca zal wel consequenties hebben voor de horeca-opleidingen. ‘De stages in de horeca komen nu verder onder druk te staan’, zegt Tekin.

Meer onderwijs

Adnan Tekin doet een dringend beroep op studenten en docenten om de adviezen van het kabinet op te volgen: ‘We zijn heel blij dat het mbo een mix kan blijven bieden van onderwijs online en op locatie. In het belang van studenten is het belangrijk dat de situatie de komende week niet verslechtert. Dan zijn we nog verder van huis. Er is ons alles aan gelegen om zo snel mogelijk meer onderwijs op school aan te kunnen bieden. Daarom dit appèl!”