‘Mooier dan dit wordt het gewoon niet’

Voor Bob Kramer kennen de nationale en internationale vakwedstrijden weinig geheimen. Als student nam hij deel aan zowel de EuroSkills als de WorldSkills. En nu is hij al een aantal jaar internationaal expert CAD tekenen. ‘Als deelnemer merkte ik dat de wedstrijden verslavend werken. Daarom is het super om er nu als expert bij betrokken te zijn.’

Hoe ben je van deelnemer internationaal expert geworden?
‘Toen ik aan Scalda studeerde, heb ik deelgenomen aan de nationale kampioenschappen op het onderdeel CAD tekenen. Die won ik. In 2008 stond ik daarom op de EuroSkills in Rotterdam. Ook die sloot ik winnend af. Daarna heb ik deelgenomen aan de WordSkills in Calgary, Canada. Daar was brons het eindresultaat. Ik heb als deelnemer enorm veel plezier beleefd aan de wedstrijden. Het is echt verslavend. Daarom leek het me leuk om er – ook nu ik een baan in het bedrijfsleven heb – toch bij betrokken te blijven. En als internationaal expert kan dat.’

In Göteborg begeleid je de Nederlandse kandidaat bij het onderdeel CAD tekenen. Hoe zijn de voorbereidingen verlopen?
‘We zijn direct na de nationale kampioenschappen van start gegaan. Als eerste hebben we aan de hand van de opdrachten die nationaal kampioen Rick Verboom, student aan Scalda, tijdens de NK heeft gemaakt bekeken wat zijn verbeterpunten waren. Hij is daarna aan de slag gegaan om zijn skills naar een hoger niveau te tillen. Rick heeft heel hard gewerkt aan zijn verbeterpunten, maar is ook bezig geweest om wat al goed gaat verder te finetunen.’

Wat voegt jouw ervaring als oud-deelnemer toe?
‘Als oud-deelnemer weet ik wel zo’n beetje wat er op Rick afkomt in Göteborg. Dat vertel ik dan ook aan hem. Ik heb hem ook de nodige tips & tricks gegeven om ervoor te zorgen dat hij goed voorbereid aan de start staat. Ik vind het mooi om te zien dat Rick zeer serieus met de wedstrijd bezig is. En dat moet ook! Je kunt nog zo veel talent hebben, maar als je geen doorzettingsvermogen en drive hebt, speel je niets klaar. Ik geef Rick dan ook een goede kans om hoge ogen te gooien.’

Welke kick geeft het jou om expert te zijn?
‘Het mooie is dat je een jong iemand leert het beste uit zichzelf te halen. Het gaat om motiveren en stimuleren. Dat vind ik geweldig om te doen. Daarnaast is ook het contact met de andere internationaal experts heel bijzonder. Je leert veel nieuwe mensen uit andere culturen kennen. Je houdt je eigen kennis op peil. En je doet veel nieuwe kennis op. De wedstrijden zelf zijn zwaar. Je moet supergeconcentreerd zijn. Maar als je de deelnemers aan het werk ziet, is het dat allemaal waard. Mooier dan dit wordt het gewoon niet.’

Lees ook:

‘Bij vakwedstrijden gaat het om meer dan de normen’

‘Ik kan hier als docent volop inspiratie uit halen’