Nederlandse rolmodellen voor World Youth Skills Day

De Verenigde Naties organiseerde op 15 juli ‘World Youth Skills Day’, een dag waarop in de hele wereld aandacht gevraagd werd voor het enorme potentieel van jongeren. WorldSkills Netherlands droeg een steentje bij door drie oud-kampioenen als rolmodel op te voeren.

De aarde telt 1,2 miljard jongeren tussen de 15 en de 24 jaar. Dat is 16 procent van de totale wereldbevolking. Wanneer deze enorme groep uitgedaagd wordt het optimale uit zichzelf te halen, leggen we een stevig fundament voor onze mondiale toekomst. World Youth Skills Day staat hierbij uitgebreid stil. Doel van deze dag is enerzijds om het potentieel van jongeren te benadrukken en anderzijds om aandacht te vragen voor de vele uitdagingen die dit tijdperk kleuren: de 17 zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Denk daarbij aan het bestrijden van honger en het zorgen voor goede gezondheid en welzijn, klimaatadaptatie, betaalbare en duurzame energie. Maar ook aan waardig werk en economische groei en kwaliteitsonderwijs.

Expositie en inspiratie
Dit was de zesde World Youth Skills Day. Het was echter dit jaar voor het eerst dat WorldSkills een actieve bijdrage leverde aan de feestelijke activiteiten op het VN-hoofdkantoor in New York. Zo hield WorldSkills een expositie bij het High-level Political Forum. Verder gaf oud-kampioene Amelia Addis, een van de leden van de WorldSkills Champions Trust, een lezing.

Ook drie oud-kampioenen uit Nederland gaven acte de présence. Althans: online. De organisatie had de wereldwijde WorldSkills-community gevraagd op 15 juli en de dagen erna aandacht te genereren voor de World Youth Skills Day, onder meer door inspirerende video’s te posten. WorldSkills Netherlands gaf gehoor aan deze oproep door Willem Beverloo (oud-kampioen Bouwtimmeren, nu eigenaar van een eigen bouwbedrijf), Bob Kramer (oud-kampioen CAD-tekenen), en Anne Spruijt (oud-kampioene ‘Gastvrouw’, nu eigenaresse van sterrenrestaurant De Burgemeester) in de spotlight te zetten. In korte filmpjes blikt dit drietal terug op hun deelname aan de Skills-vakwedstrijden en vertellen hoe hun carrière daarna is verlopen.