Negen maal goud!

Negen gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles: ziedaar de oogst van Team Nederland op EuroSkills, het EK voor beroepen, dat begin oktober plaatsvond in Lille.

Daarnaast wonnen 18 kandidaten een medaille voor excellent vakmanschap, omdat zij boven de gemiddelde norm van 500 punten scoorden. In totaal namen 450 kandidaten uit 25 landen deel aan EuroSkills, onder wie 32 Nederlanders.

Robot
De gouden medailles gingen naar Cella Duin (Schoonmaken), Giel Buijs (Landbouw Mechanisatie), Niek Post (CNC Frezen) en Britt Wijnen en Nadine Klingen (Etaleren). Ook Jasper Luft en Stefan Heerink wisten met het bouwen van een ingewikkelde kapconstructie (Bouwtimmeren) een gouden medaille in de wacht te slepen. Daarnaast wonnen Niek Post en Erik van Wijck gezamenlijk goud in een technische teamchallenge. Arjan Henst en Fer van Maasakkers behaalden een zilveren medaille voor het programmeren van hun robot. De bronzen medailles gingen naar Aart Juffer (Tegelzetten) en Erik van Wijck (CAD-tekenen).

Vakwedstrijden
Tweede-Kamerleden, op bezoek tijdens de wedstrijden, waren enthousiast. Tanja Jadnansing (PvdA): “Van alle kanten kreeg ik te horen hoe belangrijk onze jongeren het vonden dat wij er waren. Het versterkt hun beroepstrots”. Voor Karin Straus (VVD) zijn de Skills-wedstrijden vergelijkbaar met het belang van breedtesport en topsport. “Zonder breedtesport geen topsport. Deze jongeren zijn een rol-model. Als je dit faciliteert laat je zien dat je als samenleving waardeert wat beroepsonderwijs betekent voor onze economie”.

Vonken
Ook Harm Beertema (PVV) is hartochtelijk pleitbezorger van beroepenwedstrijden. “Mooi om bij deze jongeren de hartstocht en betrokkenheid voor hun vak te zien. De vonken vlogen er vanaf. Voor iedereen is het goed om te zien hoe onze vakvrouwen en vakmannen het neusje van de zalm zijn.” Anne-Wil Lucas (VVD) viel op dat veel deelnemers ondernemer willen worden: “Het streven naar excellentie en het bevorderen van ondernemerschap liggen dicht bij elkaar. Bij grote thema’s als het Techniekpact en de kwalificatiestructuur zouden we veel meer gebruik moeten maken van deze vormen van praktijk. Als hier tussen de beroepsopleidingen in Europa een standaard is ontwikkeld, dan moet je niet het wiel opnieuw gaan uitvinden.”