Nieuwe STAP-ronde technisch goed verlopen

De uitgestelde openstelling van het STAP-loket is afgelopen vrijdag goed verlopen. Ruim 40.000 mensen dienden een aanvraag in. Binnen drie uur was de subsidiepot uitgeput.

Bij de opening van het digitale STAP-loket om 10.00 uur zaten ook deze periode weer veel mensen klaar om een aanvraag in te dienen. Op het hoogtepunt stonden zo’n 250.000 apparaten in de wachtrij. Daarbij dient bedacht te worden dat veel geïnteresseerden met meerdere apparaten inloggen om de kans op succes te vergroten. Rond 12.30 uur was het budget van 34 miljoen euro uitgeput.

Teleurgesteld

Veel mensen hebben dus vrijdag uiteindelijk voor niets in de wacht gestaan, hetgeen tot de nodige frustratie leidde. Ronald van Zijp van UWV: ‘We begrijpen dat mensen die geen aanvraag konden indienen teleurgesteld zijn. Zij hebben later dit jaar opnieuw een mogelijkheid om een aanvraag te doen.’ Er volgen dit jaar nog vier STAP-rondes, de eerstvolgende is op maandag 1 mei.

Druk

Het was de eerste keer in 2023 dat een STAP-budget kon worden aangevraagd. Aanvankelijk stond de subsidieronde gepland voor 28 februari, maar door een technische storing was het toen onmogelijk het loket te openen. Van Zijp: ‘We hebben het probleem opgelost en de afgelopen periode het systeem uitgebreid getest. Dat heeft ertoe geleid dat het aanvraagproces goed is verlopen, al was het ook nu weer enorm druk.’

Grens

Om misbruik tegen te gaan verleent UWV nu per cursus maximaal 300 subsidies. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat een groot deel van het STAP-budget bij een paar opleiders met een groot marketingbudget terecht komt. Hoeveel scholingen deze grens hebben bereikt is nu nog niet duidelijk. UWV publiceert later meer informatie over de resultaten van deze subsidieronde. Het gaat daarbij onder andere ook over de gekozen scholingsactiviteiten, het aantal subsidies en het totale subsidiebedrag per scholingsactiviteit.