Ondernemendheid: welke vaardigheden zijn nodig?

ROC Midden Nederland gaat de komende tijd in kaart brengen welke ondernemende vaardigheden bedrijven aan werknemers vragen. Op basis hiervan wordt ook een serious game ontwikkeld. Het internationale onderzoek wordt gesubsidieerd door de EU.

In de huidige economische omstandigheden is het voor jongeren enorm moeilijk om een startpositie op de arbeidsmarkt te verwerven. Als gevolg daarvan besluiten velen om hun eigen onderneming te starten of als ZZP-er te werken. Om als ondernemer of zelfstandige te slagen, zijn ondernemende vaardigheden essentieel. Maar ook zij die wel een baan vinden, moeten voorbereid zijn op nieuwe rollen en vaardigheden die hiervoor gevraagd worden. Zij dienen het ondernemerschap dan wel een ondernemende houding te omarmen. Daarnaast hebben alle ondernemers én werknemers een algemene set aan vaardigheden en gedrag nodig, zoals het vermogen om goed te communiceren, plannen te ontwikkelen, problemen op te lossen, een teamspeler te zijn en in een internationale context te kunnen werken.

ROC Midden Nederland
Maar wat zijn nou precies de vaardigheden waarop de (internationale) arbeidsmarkt van de toekomst zit te wachten? Het ESG-project wil dit onderzoeken en gaat in Oostenrijk, Tsjechië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland bedrijven bevragen. ROC Midden Nederland neemt namens Nederland de coördinatie op zich. Gekozen is voor deze mbo-instelling, omdat dit een ROC is met een brede ervaring in transnationaal projectmanagement. Het consortium bestaat verder uit toonaangevende trainingsorganisaties uit de vier overige deelnemende landen.

Competentie-matrix
Op basis van de input van de bevraagde bedrijven, wordt een zogenaamde competentie-matrix opgesteld. Deze onderscheidt en beschrijft wat de gewenste set aan vaardigheden is. De competentie-matrix helpt bedrijven, scholen en colleges een trainingsprogramma (en leermiddelen) te ontwikkelen dat in die groeiende vraag naar ondernemende- en ondernemersvaardigheden kan voorzien.

Online spel
Verder komt er ook een online ondernemersspel, gebaseerd op de sleutelvaardigheden, zoals die gedefinieerd zijn in de competentie-matrix. Deze serious game zal studenten vooral motiveren en hun internationale ondernemende competenties vergroten, maar is daarnaast ook echt leuk om te spelen. Het ESG interactieve spel is straks in vijf talen gratis beschikbaar en zodanig ontworpen, dat studenten uit verschillende landen met elkaar de competitie aan kunnen gaan. Ook verschijnt er een handboek met leeropdrachten, ter begeleiding van het online spel.