Ondernemers Hoeksche Waard starten eigen mbo-opleiding

Bedrijven zitten te springen om goede vakmensen met een mbo-diploma – dat is al lang geen nieuws meer. Sommige regio’s worden extra hard getroffen, omdat zij naast de krapte op de arbeidsmarkt ook te maken hebben met krimp. Ondernemers in de Hoeksche Waard willen het tij keren door zelf een mbo-opleiding voor de bouw te starten.

Op het Zuid-Hollandse eiland kunnen jongeren geen mbo-opleiding doen. Zij trekken weg om die opleiding elders te volgen en gaan op die manier nogal eens verloren voor de regio. Hierdoor vergrijst het eiland, terwijl er veel werk is in de bouw en in de technische sector. Daarom heeft een vereniging van ondernemers uit de Hoeksche Waard het initiatief genomen om een mbo-opleiding voor de bouw te beginnen. Zo willen bedrijven potentiële werknemers binnenboord houden.

Start per september
De gemeente en ROC Da Vinci College uit Dordrecht haakten aan bij dit initiatief van de bouwbedrijven. Vervolgens ging het balletje snel rollen. Er hebben zich nu acht studenten aangemeld voor de opleiding die per september 2018 van start gaat. Zij zijn voorlopig onder de pannen bij het Actief College in Oud-Beijerland. Daar hebben ze één dag per les van docenten van het Da Vinci College. Vier dagen per week werken ze bij een bouwbedrijf in de regio. Is deze bouwopleiding succesvol, dan volgen opleidingen in de installatietechniek, de metaal of de elektro.