Onderwijsgroep NCOI mag LOI overnemen

Onderwijsgroep NCOI, de grootste private opleider van Nederland, neemt ook de Leidse Onderwijsinstelling (LOI) over. Volgens de Autoriteit Consument & Markt blijft er ook na deze overname nog voldoende concurrentie over op de markt voor beroepsopleidingen.

De afgelopen maanden heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van onderwijs die de twee instellingen nu aanbieden. Daarbij zijn naast studenten en zakelijke afnemers ook mbo-scholen betrokken. De conclusie van de ACM is dat er in de markt van deeltijdopleidingen voldoende concurrentie blijft, onder andere van bekostigde hbo- en mbo-scholen. NCOI en LOI bieden daarnaast tal van cursussen en trainingen aan die niet door erkende scholen worden aangeboden.

Veelvraat

Onderwijsgroep NCOI is inmiddels met afstand de grootste particuliere opleider van Nederland. De veelvraat nam recent onder andere Luzac, De Baak en TIO over. Toen in november bekend werd dat NCOI ook het gerenommeerde LOI wilde overnemen trapte de concurrentiewaakhond ACM aanvankelijk op de rem. Uit het onderzoek blijkt echter dat er nog lang geen sprake is van een monopolie: de onderwijsmarkt is volgens de ACM nog steeds sterk versnipperd.

Leven lang ontwikkelen

NCOI-oprichter Robert van Zanten wil zich de komende jaren sterk richten op de markt van leven lang ontwikkelen. Door de recente overnames heeft NCOI in die groeimarkt een ijzersterke positie verworven.

Lees hier het oordeel van de ACM

Lees ook:  Veelvraat NCOI neemt opleidingen TIO over