Ook mbo’ers naar het Malieveld

Een groeiend aantal mbo-scholen stelt leerlingen in de gelegenheid vrijdag 14 november naar de manifestatie tegen het leenstelsel te gaan. Want mbo’ers die straks willen doorstromen naar het hbo krijgen ook te maken met de nieuwe regeling.

De meeste mbo-studenten zullen in eerste instantie niet veel merken van het nieuwe leenstelsel. Maar studenten die na hun mbo-diploma doorstromen naar het hbo wel. Het JOB, de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs, roept mbo’ers dan ook op om deel te nemen aan de landelijke manifestatie tegen het leenstelsel, komende vrijdag in Den Haag. Volgens het JOB gaan jaarlijks zo’n 25.000 jongeren na hun mbo-diploma naar het hbo. Uit onderzoek zou blijken dat een deel van deze jongeren deze keus niet zal maken als het nieuwe leenstelsel is ingevoerd.

Toegangshek
Volgens Michiel Seegers, voorzitter van JOB, wordt het doorstuderen ernstig bemoeilijkt door het leenstelsel dat volgend jaar van kracht gaat. ‘Mbo-studenten die doorstuderen, worden straks niet alleen opgezadeld met meer kosten, maar krijgen ook te maken met strengere toelatingseisen op niet verwante doorstroom. De weg van mbo naar hbo moet niet afgesloten worden met een enorm toegangshek.’

Selfie
Een groeiend aantal mbo-scholen treft inmiddels regelingen voor studenten die vrijdag willen gaan protesteren. Leerlingen die melden naar de manifestatie te zullen gaan, krijgen verlof. Eén school heeft een creatieve manier gevonden om misbruik tegen te gaan: studenten wordt gevraagd een selfie te maken tijdens de manifestatie en deze maandag aan hun mentor te tonen.