Oproep: scholen moeten volgende week echt open

Het mbo en het hoger onderwijs moeten volgende week open gaan. De helft van de jongvolwassen studenten ervaart inmiddels psychische problemen. Dat stelt de Vereniging voor Psychiatrie in een brief aan het OMT. De brief is ondertekend door onderwijsorganisaties, waaronder de MBO Raad.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft de lockdown dramatische gevolgen voor jongvolwassen studenten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de helft van deze jongeren psychische problemen ervaart. Het gaat dan bijvoorbeeld om eenzaamheid, somberheid en slaapproblemen. De vereniging maakt zich grote zorgen over de korte én lange termijnschade die jongeren oplopen. In de brief roept de vereniging het OMT daarom op ‘alles op alles te zetten om het mogelijk te maken dat de scholen de deuren volgende week weer kunnen openen’.

Lockdown

Volgens Elnathan Prinsen, voorzitter van de vereniging voor psychiatrie, is de corona-aanpak van het kabinet eenzijdig. Het is volgens hem tijd dat het kabinet ook de effecten op lange termijn afweegt. Komende vrijdag neemt het nieuwe kabinet een besluit over een eventuele versoepeling van de corona-maatregelen. Dat besluit zal grotendeels gebaseerd zijn op een advies van het OMT. Met de brief probeert de vereniging voor psychiatrie het OMT te beïnvloeden.

Dijkgraaf

De brief is mede ondertekend door een groot aantal onderwijsorganisaties, waaronder de  MBO Raad en JOB. Scholen putten hoop uit signalen van de nieuwe minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, die heeft aangegeven dat scholen zo snel mogelijk weer open moeten. Op de website van de MBO Raad staat dan ook: ‘We ondersteunen van harte het pleidooi van de nieuwe minister van OCW om de deuren van onderwijsinstellingen zo snel mogelijk te openen.’

Lees hier de brief van aan het OMT

Lees ook: Veel scholen geven online les tot begin februari