ROC TOP maakt transportfietsen in Nepal

Een team van twee docenten en vijf studenten van de opleiding Fietstechniek van ROC TOP
(Amsterdam), vertrekt op 16 februari naar Nepal. Ter plaatse gaat het team, samen met de lokale bevolking, tien transportfietsen maken.

In 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving. Hulpinstanties hadden enorme moeite om de berggebieden te bereiken, vanwege de smalle wegen. De lokale bevolking ervaart dit nog steeds als een probleem. Eerste levensbehoeften als water, voedsel en medische hulpmiddelen zijn moeilijk te vervoeren. De opleiding Fietstechniek van ROC TOP werkt samen met Portalbikes. Er worden speciale transportfietsen geproduceerd met een verlengde bagagedrager, die maximaal 100 kilo kunnen dragen. De fietsen worden geschonken aan de lokale bevolking.

Kennisoverdracht
Het team start in Kathmandu, met als doel het overdragen en uitwisselen van kennis en expertise aan de lokale bevolking, waardoor ze samen leren de fietsen af te monteren en deze te onderhouden. ‘We zullen in de eerste week direct met de productie beginnen’, aldus opleidingscoördinator en initiator Marc Bemelmans. ‘Daarna gaan we verschillende dorpen bezoeken, waar de fietsen ingezet gaan worden. We gaan vooral werken aan overdracht van kennis, de bewoners zullen het zelf moeten oppakken.’

De reis zal erg leerzaam zijn voor studenten. Zo leren zij met minimale producten en middelen een fiets te bouwen en zien zij hoe belangrijk een fiets kan zijn in een ontwikkelingsland.